Inte oväntat spärrar medielogiken ut sakfrågorna och de stora värderingsfrågorna från kyrkovalet. Fokus hamnar istället på den stora utmanaren. Siktet är inställt på att värdera konsekvenserna av en eventuell SD-framgång för riksdagsvalet i september 2010.
Sverigedemokraternas satsning på kyrkovalet är lite paradoxal med tanke på att det inte finns någon annan grupp av partisympatisörer som är så lite religiösa och så sällan går i kyrkan. Kyrksamheten är till och med större bland yngre vänsterpartiväljare än bland Sverigedemokraternas väljare, enligt min och Sören Holmbergs stora kartläggning i boken Regeringsskifte. SD söker alltså sina kyrkmandat från en grupp sympatisörer som står allra längst från svenska kyrkans stödtrupper.
Och… apropå icke-kompensatoriska beslutsregler som nyligen avhandlats här på bloggen har vi nu fått ett aktuellt bra exempel: att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hyser ett uttalat förtroende för partikandidater som historiskt har umgåtts med demokratiskt tvivelaktiga ideologier (för att uttrycka saken milt) är ett utmärkt exempel på en partiståndpunkt som värderas så negativt av tilltänkta sympatisörer att den inte är möjlig att kompensera upp med mer positivt värderade ståndpunkter i andra frågor.
\”Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson hyser ett uttalat förtroende för partikandidater som historiskt har umgåtts med demokratiskt tvivelaktiga ideologier (för att uttrycka saken milt) är ett utmärkt exempel på en partiståndpunkt som värderas så negativt av tilltänkta sympatisörer att den inte är möjlig att kompensera upp med mer positivt värderade ståndpunkter i andra frågor.\”Som sverigedemokrat kan jag tyvärr nästan instämma i sistnämnda. Oerhört märkligt ställningstagande och mycket oroande i sin exempellösa omdömeslöshet.
GillaGilla
Kan man inte även tänka sig det omvända? Dvs: att om man värderar en enskild partiståndpunkt tillräckligt högt kompenseras det av ogillande av partiets övriga politik? T ex en abortmotståndare som tidigare röstat på KD och ogillar SD:s invandringspolitik och nationalism, men ändå väljer att stödja det enda parti som vill förändra abortlagstiftningen? Skriver även om SD och valet på http:andreasjohanssonheino.blogspot.com/2009/09/darfor-blir-kyrkovalet-en-framgang-for.html
GillaGilla
att de etablerade partierna förstör i Sverige med sin misslyckade invandringspolitik, sen vågar de inte knysta om den. Måste vara hemskt jobbigt när SD pekar på deras totala misslyckande. Tur de etablerade partierna har dresserade apor som dig Henrik. Vi brottsoffer i Sverige tycker det är en oerhörd tur att SD är på väg in och gör ett försök stoppa denna mängd med våldtagna kvinnor, bränder, extrema kostnader. Detta borde de som ställt till misären försökt åtgärda, men icke. GO SD GO GO GO
GillaGilla