Riksdagsvalets viktigaste frågor

Idag presenterar Ekot en Sifomätning av vilka frågor som svenska folket uppfattar vara de viktigaste inför 2010 års riksdagsval. Bland fem-i-topp återfinns frågor som rör sysselsättning, sjukvård, skola, äldrevård och miljö. Det ser ut att bli en traditionell svensk valrörelse där frågor som rör arbetsmarknad, välfärd och trygghet dominerar. Det intressanta är miljöfrågornas starka ställning på agendan. Trots ekonomisk kris anser väljarna att miljön är en viktig fråga inför valet, något som inte var fallet i samband med krisen i mitten på 1990-talet. Den här gången är miljöfrågorna mer av en global internationell fråga: hela världen diskuterar just nu miljö- och klimatproblematiken. Det finns en betydligt större konsensus än tidigare om att klimathotet är reellt.

I väljarnas ögon har Moderaterna just nu den bästa jobbpolitiken (se tabellen nedan). Men läget kan fortfarande ändras. I Sifos mätning från våren 2006 uppfattades fortfarande Socialdemokraterna ha den bästa politiken när det gäller sysselsättning (mätningen gjordes innan Göran Persson avfärdade jobbfrågan som en viktig valfråga i sitt majtal). Iniativet i jobbfrågorna övertogs sedan av Alliansen när valrörelsen närmade sig. När valdagen var över var det ett flertal som uppfattade att Moderaternas politik i sysselsättningsfrågorna var bra. Kommer Socialdemokraterna att kunna bygga förtroende för sin jobbpolitik under de månader som är kvar, precis som Alliansen lyckades med 2006?

I tabellen nedan rangordnas de fem viktigaste valfrågorna tillsammans med uppgifter om vilket parti väljarna uppfattar har den bästa politiken på respektive område. Jämförelsekolumnen gäller utvecklingen över tid jämfört med en jämförbar Sifomätning från våren 2006.

Miljöpartiet uppfattas inför det här valet ha en klart bättre miljöpolitik än vad som var fallet 2006. Det är i själva verket den största förändringen i förutsättningarna. Fyrtiofyra procent av väljarna nämner Miljöpartiet på frågan om vilket parti som har den bästa politiken när det gäller miljö. År 2006 var motsvarande andel 25 procent.

5 kommentarer på “Riksdagsvalets viktigaste frågor

 1. Jag undrar lite hur man kan förklara att enligt sifor ha Moderaterna den bäste politiken för sysselsättning men enligt Novus så har väljarna större förtroende för de Rödgröna blocket när det gäller arbetslösheten?Är det skillnaden i frågeställningen eller är det den stora mängden osäkra i Sifos mätning som spökar? Eller finns det någon annan bra förklaringe?

  Gilla

 2. Man frågar om olika saker. Sysselsättning och arbetslöshet är olika saker :)Båda sakerna kan vara sant: väljarna bedömer att M har bästa sysselsättningspolitiken (för att få fler i arbete) samtidigt som S bedöms ha den bästa politiken för att hantera arbetslöheten (villkor/omställning/ersättningsnivåer för de som är utan arbete). Kanske gillar svenskarna en tuff arbetslinje samtidigt som de ogillar effekterna av densamma.

  Gilla

 3. Fast tror du att de tillfrågade verkligen tolkar frågan på det sättet? Förutsatt att man inte ställer frågan till samma person tror du då att folk i allmänhet skulle tolka frågan så olika?Jag menar själv skulle jag nog tolka frågorna på samma sätt förutsatt att ingen ställde båda frågorna till mig.

  Gilla

 4. Man skapar olika associationer när man frågar om \”jobben\”, \”sysselsättningen\”, \”arbetsmarknaden\”, \”arbetslösheten\”. Hur dessa associationer ser ut är svårt att veta förstås utan att göra kompletterande undersökningar av hur väljarna tänker kring begreppen. Associationerna kan dessutom ändras över tid (t ex genom att olika aktörer påverkar oss i en viss riktning). Språk är makt.Det är just därför det är viktigt att göra många olika mätningar och göra dem många gånger så man kan få tidsserier och följa utvecklingen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s