Vad kostar demokratin?

Vad kostar våra allmänna val i reda pengar? Det är svårt att ge ett exakt svar, eftersom det inte finns några bra systematiska sammanställningar. Min hittills bästa gissning för 2006 års allmänna val är att kostnaden är minst 500-600 miljoner kronor.

 • Valmyndighetens kostnader för att planera och genomföra de allmänna valen uppgick till ca 250 miljoner kronor.
 • Riksdagspartierna gav sig själva ett extra anslag på 50 miljoner för ”särskilda informationsinsatser” i samband med valet.
 • Partiernas kampanjfinansiering är inte offentlig i Sverige men uppskattas till närmare 200 miljoner.
 • Sveriges televisions särskilda kostnader för valbevakningen (400 extra timmar bevakning) har höftats till ungefär 50 miljoner kronor.

Totalkostnaden kan dock vara avsevärt större. Skattningen 500-600 miljoner är sannolikt låg, eftersom vi här inte räknat med kostnader med som and­ra medieaktörer, fackföreningar, tankesmedjor och intresseorganisatio­ner kan ha haft med anledning av valet. Det går heller inte att beräkna vad enskilda personer som engagerat sig i valkampanjen haft för kostnader.

/Henrik Oscarsson

3 kommentarer på “Vad kostar demokratin?

 1. Det var ett intressant inlägg du skrev. En fråga från mig är då vad dina funderingar kring det här är. Radar du upp kostnaderna för att se dem i relation till något annat?Skulle vara intressant att höra dig filurera mera kring detta.

  Gilla

 2. Det här är en rätt vanlig fråga från mina grundstudenter i statsvetenskap. Jag har genom åren försökt svara så bra jag kan på frågan. Det är kanske inte så dumt att synliggöra kostnaderna eftersom det då blir lättare att upptäcka om det satsas mindre pengar. I ekonomiska lågkonjunkturer är valdemokratin INTE något budgetpost man kan skära ned på.Det finns gott om möjligheter att göra ytterligare förbättringar av valdemokratin. Jag har i tidigare inlägg försökt pusha för att alla väljare skall få partiernas valmanifest hemskickade i brevlådan. Kostar en slant. Men det är samtidigt elementärt.Inom parentes sagt är vår valmyndighet (endast 14 anställda!) antagligen en av världens mest kostnadseffektiva organisationer för att anordna val.

  Gilla

 3. Bra och intressanta inlägg du har på din blogg. Fortsätt med detta. Det vore intressant och viktigt att få en kommentar till gymnasieelevers kunskap om politik..Ville

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s