Wikileak

Hur kan nätet användas för att bekämpa korruption? Hur ser den fria pressen ut i ett globalt informationssamhälle? Vad har de nya medierna att erbjuda som gammelmedierna inte kan?

Ett sätt är att erbjuda möjligheter att läcka kontroversiella dokument och hemliga uppgifter som kan avslöja korruption utan att det finns en möjlighet att tekniskt spåra källan. Wikileak är en organisation skapad av journalister som satt det här i system. Det intressanta är att de låter trafiken gå via servrar i Sverige och Belgien eftersom det just i dessa länder finns bäst lagliga förutsättningar att skydda uppgiftslämnaren. Tipstack till Marcia!

”All staff who deal with sources are accredited journalists. All submissions establish a journalist-source relationship. Online submissions are routed via Sweden and Belgium which have first rate journalist-source shield laws. In Sweden, not only does the law provide protection against any official inquiry into journalists’ sources, but it allows a source whose identity has been revealed without permission to initiate criminal prosecutions against an unfaithful journalist who has breached his or her promise of confidentiality.” http://wikileaks.org/wiki/Wikileaks:Submissions

Wikileak erbjuder en möjlighet att göra livet lättare för visselblåsare (whistle blowers) över hela världen som annars brukar råka väldigt illa ut. All global wiki-trafik passerar Sverige, som låter en av sina myndigheter (FRA) att övervaka all Internettrafik till och från Sverige. Hur angeläget är det att övervaka wiki-trafiken? Och kommer Sverige att vara behjälpliga när det gäller att dekryptera trafiken och spåra källorna?

/Henrik Oscarsson

En kommentar på “Wikileak

  1. vetenskapsteori:Fjärrstyra människors tankar och beteenden.hjärnforskning på avstånd.Otillåten röstpåverkan.Satellitövervakning.Hur vanligt är det?Läste inlägg i teknikens värld.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s