Manifest i brevlådan 2010?

När det börjar bli dags för riksdagsval brukar partierna besluta om att ge sig själva lite extra pengar att kampanja för. Oftast har det handlar om olika ”gå och rösta”-kampanjer riktade mot specifika grupper eller områden. Vad det blir den här gången vet vi inte, men idéer saknas förstås inte.
Ni som följer den här bloggen vet att jag propagerar för att partiernas valmanifest bör sändas ut per post till alla röstberättigade inför valet 2010. Partimanifesten är en underskattad och underutnyttjad form av direktkommunikation mellan partier och väljare. Dokumenten är klart bättre än sitt rykte och förtjänar en större spridning.

Vi som genomför analyser av manifesten kan intyga att de innehåller värdefulla konkretiseringar av partiernas ideologiska program i form av vallöften. Vallöftesanalyser visar att vallöftena har en betydligt högre prediktionskraft på ett partis göranden under den kommande mandatperioden än vad väljarna tror.

Inför PPM-valet hösten 2000 fick 4,4 miljoner svenska medborgare ett valpaket som bland anat innehöll tjock broschyr med information om tillgängliga pensionsfonder.

Självklart borde väljarna informeras lika ambitiöst när det gäller valet av parti i ett riksdagsval.
PPM-utskicket kostade 63 miljoner kronor. Partimanifesten är mycket tunnare än PPM-broschyrerna så jag kan inte tänka mig att kostnaderna för ett massutskick blir mer än högst hälften, kanske trettio miljoner kronor. Någon som vill räkna vidare?

/Henrik Oscarsson

4 kommentarer på “Manifest i brevlådan 2010?

  1. Lysande idé – skriv en DN-debatt om detta! Håller helt med om att det vore rimligare att informera oss om partiernas ståndpunkter i vår livstid än om de hundratals (tusentals?) fonder som gör pensionen vare sig bättre eller sämre (nåja, en del gör det sämre)./VS

    Gilla

  2. Låter som det finns en hel del fördelar med ett sådant förslag, men även några frågor väcks. Bör utskicken göras gemensamt, så man får ett \”paket\” med ett antal valmanifest eller bör varje parti bekosta det själva? Hur avgör man vilka partier som ska ingå i ett sådant utskick-samarbete? De som vill? De som sitter i riksdagen? De som har råd (att betala sin del)?

    Gilla

  3. Den bästa lösningen tycker jag är att det civila samhället samlar in 30 miljoner kronor för ändamålet och sedan erbjuder alla partier som erhåller statligt mandatstöd enligt Vallagen att vara med i utskicket. Partierna får förstås layouta sitt manifest helt på egen hand men själva tryckningen centraliseras för att reducera kostnaderna. Allt skickas ut i ett kuvert. Inför 2010 års val skulle det i så fall bli åtta manifest (riksdagspartierna + sverigedemokraterna). Sen kan man diskutera om det bör skickas med valsedlar också./Henrik Oscarsson

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s