Medierna inleder i moll

Kris och katastrof och fiasko. Vi fick i början av veckan ta del av eländesrapportering i närmast orimliga proportioner efter ett par nya mätningar av röstvilja och kunskap om EUP-valet. Jag befarar nu att medierapporteringen håller på att utvecklas i samma riktning som före EUP-valet 2004. Då fastnade man enligt min uppfattning närmast ett frosseri i rapporteringen kring hur ointressant, ospännande, oviktigt och oengagerande ett EUP-val är. Det här är en av de första riktigt stora nyheterna om valet som svenskarna får ta del av. Och det sätter agendan för fortsättningen. Trist att börja medievalrörelsen med ett mollackord.

Mediernas valbevakning fokuserade 2004 så starkt kring problematiken kring lågt valdeltagande, ointresse och bristande politisk legitimitet att det till slut blev en självuppfyllande profetia. Blir det likadant den här gången? Ja, om medierna tänker ägna de närmaste åtta veckorna åt att snacka ned EUP-valet så är det inte så märkligt att många väljare också ”dissar” tillställningen. Tänk om samma gnällspiksjournalistik präglade uppladdningen inför Allsvenskan eller Melodifestivalen?

Visst. EUP-valet befinner sig i slagskugga från nationella val över hela Europa. Valforskarna kallar dem för andra rangens val. Det står mindre på spel jämfört med nationella val. Europaparlamentsvalen leder inte till någon regeringsbildning. Det bedrivs inga alleuropeiska valkampanjer. Partigrupperna har inga partiledare. Och så vidare. Men det är ju knappast någon jättenyhet?

Det är rimligt att EUP-valet inte har lika högt nyhetsvärde som ett riksdagsval. Men medier och partier bär likafullt ett stort demokratiskt ansvar att prestera en anständig valrörelse. Trenderna är alarmerande. Oengagerande rapportering och lamt kampanjande leder till lågt valdeltagande. Lågt valdeltagande slår obönhörligt mot demokratins grundvärden: politisk jämlikhet och folkviljans förverkligande.

Medier och partier måste högprestera för att de väljare som ändå röstar skall ha en rimlig möjlighet att kunna göra ett upplyst val. Förra gången var det si och så med den saken. Många av junilistans väljare gick till valurnorna med den felaktiga uppfattningen att partiet var emot EU-medlemskapet. Misstag som svenska väljare inte begår i samband med ett riksdagsval.

Medierna brukar göra ett mycket bra jobb i samband med riksdagsvalen. Varför visar journalisterna inte upp den kompetens, professionalitet och infallsrikedom som de briljerar med då?

De senaste 90 dagarnas medierapportering har uppehållit sig avsevärt mer kring riksdagsvalet 2010 än Europaparlamentsvalet 2009. Söktermerna ”Riksdagsvalet 2010” OR ”Valet 2010” or ”Nästa riksdagsval” or ”19 september 2010” ger 985 träffar på Retriever. Samtidigt ger ”EUP-valet 2009” or ”Europavalet 2009” or ”Europavalet” or ”EUP-valet” or ”valet 7 juni” or ”7 juni 2009” endast 146 träffar. 985 mot 146.

Europaparlamentsvalet 2009 har alltså i bästa fall haft en sjundedel så mycket uppmärksamhet som riksdagsvalet 2010 i medierna under de senaste 90 dagarna. Det är alltså inte så konstigt att många väljare ännu inte känner till att det är val i juni. Med sådana förutsättningar börjar man så smått undra om inte fyrtio procent röstande i EUP-valet själva verket är en triumf och inte en katastrof.

2 kommentarer på “Medierna inleder i moll

  1. EUP-valet är mycket riktigt ett andra (eller rent av tredje?) rangens val. Medierna dissar, och som vi vet tar medier alltid fasta på det negativa. Men enligt åtminstone en ganska omhuldad föreställning om demokratin är det partierna som vi ska förvänta oss saker ifrån. De producerar program och förslag, de ställer upp med kandidater för oss att välja mellan. Men de ger också signaler om hur viktiga valen är. Och hur är det, hur många partiledare kan vi förmoda kommer att avgå om de gör ett dåligt EUP-val? Hur många kommer att ompröva sin politik om partiet halverar sitt röstetal? Nej, tänkte väl det. Sånt händer väl bara i viktiga val? Kanske är det inte så konstigt att väljarna tar valet på samma – begränsade -allvar som partierna gör.

    Gilla

  2. Du har förstås rätt, Nicklas. Jag håller med till hundra procent. Väljarna är kompetenta att avgöra själva hur viktigt ett val är och hur mycket som egentligen står på spel. Jag eftersträvar ingen \”konstgjord andning\” för EUP-valen. Huvudproblemet är inte antalet som röstar utan att de som röstar inte har lika god tillgång till vettig politisk information som de har i ett riksdagsval. Därför har medier och partier ett särskilt ansvar att få till stånd en anständig valkampanj.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s