Sveriges EUP-trupp just nu

Opinionsmätningar är som bekant osäkra inför Europaparlamentsval. Omkring hälften av respondenterna i mätningarna vill inte uppge något parti eller säger att de inte tänker rösta. Därmed minskar det statistiska underlaget för beräkningar av partiernas röststöd. Som en konsekvens blir felmarginalerna kring mätresultaten stora.

Jag har därför beräknat ett viktat genomsnitt för de tre senast publicerade mätningarna (Sifo 9/5, Demoskop 15/5 och Novus 15/5). Dagens opinionsbrygd består av två matskedar Sifo (n=1894), två matskedar Novus (n=1953) och en matsked Demoskop (n=1002). Då får man följande resultat: m (28,7), c (5,1), fp (7,8), kd (3,8), s (32,4), v (5,5), mp (7,5), jl (1,9), sd (2,5) och pp (4,3).

De senaste tre mätningarna lär oss att både Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att göra klart bättre ifrån sig än i 2004 års Europaparlamentsval, att Junilistan och Kristdemokraterna tappar sin representation i Europaparlamentet, att Piratpartiet fortfarande har chansen att vinna ett mandat och att Folkpartiet just nu går segrande ur de små riksdagspartiernas krig om ”andramandatet”. Om Lissabon ratificeras skulle Miljöpartiet också ta ett andra mandat (se lista nedan).

Antalet personer som blivit inkryssade i Europaparlamentet har ökat från 0 personer 1995, 2 personer 1999 till 4 personer 2004. Nedanstående mandatfördelning är framräknad på basis av mina viktade genomsnitt av de tre senaste mätningarna. Mandatfördelningen förutsätter förstås att partiernas listor inte förändras alls av personröstningen. Två bubblare som återfinns längre ned på partilistorna är Anna Maria Corazza Bildt (m) och Alf Svensson (kd). Några opinionsmätningar av hur väljarna tänker kryssa i EUP-valet lär vi knappast få se före valet. Och vi kommer få vänta på ett preliminärt resultat av personvalet till efter lunch måndagen den 8 juni.

Just nu (15 maj) ser alltså Sveriges EUP-trupp ut så här:

1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Olle Ludvigsson (s)
4 Anna Ibrisagic (m)
5 Åsa Westlund (s)
6 Christofer Fjellner (m)
7 Marit Paulsen (fp)
8 Carl Schlyter (mp)
9 Göran Färm (s)
10 Susanna Haby (m)
11 Eva-Britt Svensson (v)
12 Lena Ek (c)
13 Anna Hedh (s)
14 Hans Wallmark (m)
15 Christian Engström (pp)
16 Jens Nilsson (s)
17 Christoffer Järkeborn (m)
18 Olle Schmidt (fp)
———————————————————–
19 Isabella Lövin (mp) får mandat om Lissabon ratificeras
20 Hillevi Larsson (s) får mandat om Lissabon ratificeras

5 kommentarer på “Sveriges EUP-trupp just nu

 1. Vilken tramsartikel du har medverkat i här, Henrik:http://lotidningen.lo.se/?id_item=23301Det finns överhuvudtaget inga belägg för detta:\”Och länge verkade det som att partiet i denna valrörelse skulle rycka åt sig rollen som nykomlingen i EU-parlamentet.\”Det är ju först nu som SD:s siffror börjat röra sig uppåt och detta samtidigt som PP gått starkt framåt! Att \”Piratpartiets framgångar kan bli Sverigedemokraternas fall\” saknar således täckning i verkligheten. Allt tyder på att SD kommer att göra sitt överlägset bästa EUP-val hittills och att man nästa gång har en riktigt reell chans att kliva in.

  Gilla

 2. Vad kostar detta odugliga staffagekabinnett om året? Räcker 35 miljoner, med löner och andra ersättningar? Troligen inte.Det är fruktansvärt. Man känner bara en intensiv olust när man ser listan. En liten tröst är förstås att slippa se Garthon på listan. Emellertid tillhör han som bekant den grupp EU-pensionärer som grisat till sig de största avgångsvederlagen från EU.Vägra rösta. Död åt EU.

  Gilla

 3. Lars: Nu är det ju inte jag som \”hittat på\” att små EU-kritiska utmanarpartier har lättare att göra sig gällande i Europaparlamentsval än i nationella val. Slutsatsen vilar på analyser av de 88 EUP-val som hållits sedan 1979. SD har därför bedömts kunna göra ett bra EUP-val i kraft av sin tuffa EU-kritik (utträdeskrav) och antiimmigrationspolitik (Turkietfrågan). \”det är först nu som SD:s siffror börjat röra sig uppåt\”, skriver du. Men jag har ännu inte kunnat se någon statistiskt signifikant uppgång för SD i de mätningar som gjorts.

  Gilla

 4. Anonym: Det mest effektiva strategin för att se till att de 18 på listan blir valda och får åka till Bryssel är att INTE rösta. Då delegerar du din väljarmakt till alla vi andra och väljer bort dina möjligheter till inflytande.

  Gilla

 5. Henrik:Det var den felaktiga beskrivningen av SD:s läge jag pekade på. Partiet målades ut som en självklar kandidat till att ta mandat, ända tills PP dök upp, när man i verkligheten aldrig varit i närheten av detta ännu. Du har ju själv konstaterat att SD missgynnas av det låga valdeltagandet i EUP-valet och det är ju bara att titta på SD:s tidigare resultat i detta val; man har alltid backat jämfört med det föregående riksdagsvalet.Och visst har SD:s siffror börjat röra sig uppåt generellt sett. I de första mätningarna fick man aldrig över 2 % (snarare närmare 1 %) medan man nu både fått kring 2,5 och 3 % i några mätningar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s