Henriks valprognos

Valdagen är här! Tänkte jag skulle våga mig på en valdagsprognos. Dumt, naturligtvis, eftersom Europaparlamentsval är så svårbedömda. Men ändå. Jag lät mitt viktade snitt från de fem senaste mätningarna från alla instituten (se tidigare inlägg) väga lika mycket som Novus sista mätning eftersom de genomfört mätningen under sista veckan. Sedan tog jag hänsyn till korttidstrenderna och kända avvikelser mellan opinionsinstitutens sista mätningar och valresultaten i de tre tidigare EUP-valen (jag justerade mina skattningar med kvadratroten ur snittfelen). Simon Hixs Predict09 från den 4 juni fick vägleda mina manuella justeringar, liksom vetskapen om att valdeltagandet blir något högre än förra gången.

Jag tryckte ned S och M ytterligare eftersom de haft så dålig trend sista veckan och har så dåliga resultat i tidigare val. Regeringsfrågan är en icke-fråga i EUP-val vilket betyder att väljarna röstar mer expressivt. FP och MP har jag skattat högre på grund av att de gått starkt på slutet. FP har en tydlig flankposition längs EU-dimensionen och MP har gynnats av att miljön legat högt på agendan under hela våren. Det som sticker ut är förstås att jag låtit JL hamna över fyraprocentspärren precis som i Simon Hix prediktionsmodeller. SD har också högre skattningar i min prognos eftersom partiet ofta underskattas i mätningar jämfört med valresultat.

Så här slutar EUP-valet 2009

Moderaterna: 18,7
Centerpartiet: 6,5
Folkpartiet: 10,9
Kristdemokraterna: 4,7
Socialdemokraterna: 25,1
Vänsterpartiet: 5,7
Miljöpartiet: 12,8
Junilistan: 4,2
Sverigedemokraterna: 2,2
Piratpartiet: 7,8
Övriga: 1,2

Om jag är något sånär rätt ute kommer nio olika partier representera de svenska väljarna i Europaparlamentet under kommande år. Så här skulle mandatfördelningen bli: S (5) M (4) MP (3) FP (2) PP (2) C (1) KD (1) V (1) JL (1).

1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Carl Schlyter (mp)
4 Olle Ludvigsson (s)
5 Marit Paulsen (fp)
6 Anna Ibrisagic (m)
7 Christian Engström (pp)
8 Åsa Westlund (s)
9 Lena Ek (c)
10 Isabella Lövin (mp)
11 Eva-Britt Svensson (v)
12 Christofer Fjellner (m)
13 Olle Schmidt (fp)
14 Göran Färm (s)
15 Ella Bohlin (kd)
16 Sören Wibe (jl)
17 Anna Hedh (s)
18 Susanna Haby (m)
————————————————–
19 Amelia Andersdotter (pp)
20 Bodil Ceballos (mp)

17 kommentarer på “Henriks valprognos

 1. Snyggt! Vilket mått skulle du använda för att när det riktiga valresultatet är klart utvärdera precisionen i din prognos jämfört med andra prognoser?

  Gilla

 2. Snyggt, jovisst. Känns mest läskigt, faktiskt. Men jag får bjussa på det.Utvärdering: Summerade avvikelser (procentenheter) dividerat med antalet partier inkl kategorin övriga (11) ger ett medelfel per parti. Det är ett vanligt mått som vi använder för att bedöma träffsäkerheten i Valundersökningarna.

  Gilla

 3. Jag har använt mig av en hemmasknickrad metod. Resultatet bev följande. Jag satsar en tia på att det blir bättre än Oscarsson avancerade metod:-)Så här visade min lilla maskin:Moderaterna: 20,7Centerpartiet: 5,4Folkpartiet: 11,3Kristdemokraterna: 4,3Socialdemokraterna: 28,2Vänsterpartiet: 5,7Miljöpartiet: 10,8Junilistan: 3,7Sverigedemokraterna: 2,3Piratpartiet: 6,2Övriga: 1,2KL 22.00 har vi svaret!

  Gilla

 4. Borde man inte väga in partiernas storlek (procentuellt sett) också när man beräknar det genomsnittliga felet för varje parti?

  Gilla

 5. Vet du när valmyndighetens sida uppdateras så man kan se personkryssen på valkretsnivå? Kan man göra det redan i kväll?Mikael

  Gilla

 6. Apropå ovanstående.Hittade det hos valmyndigheten. Är det bara jag som inte kan klistra in länkar och text i kommentarsrutorna, eller är det en inställningsak hos admin?Mikael

  Gilla

 7. Jag hoppas verkligen att Henrik har rätt!@Mandala: hur många mandat Sverige får beror på om Lissabonfördraget går igenom i höst (20) eller ej (18). Går det igenom får således mp och pp varsitt extra mandat.

  Gilla

 8. Här är min gissning:Moderaterna: 19,2Centerpartiet: 6,3Folkpartiet: 10,8Kristdemokraterna: 3,8Socialdemokraterna: 26,2Vänsterpartiet: 6,0Miljöpartiet: 11,9Junilistan: 4,4Sverigedemokraterna: 2,8Piratpartiet: 7,4Övriga 1,2

  Gilla

 9. Hej Bra analys men du få inte underskatta en effekt till förutom ökade miljövetande ,utlandsfödda svenskar som många fler vill rösta grönt i år. Även många kurder bestämd sig att rösta på deras vän Fredrik Malm (FP)Asso Zand

  Gilla

 10. Tror att resultatet kommer att ligga nära Henrik Oscarssons prognos, men kan ändå göra en egen gissning:Moderaterna: 21,3Centerpartiet: 5,7Folkpartiet: 10,8Kristdemokraterna: 4,4Socialdemokraterna: 28,5Vänsterpartiet: 5,9Miljöpartiet: 8,9Junilistan: 3,9Sverigedemokraterna: 3,0Piratpartiet: 6,6Övriga 1,0Jag tror dessutom att Alf Svensson lyckas \”kryssa sig förbi\” Ella Bohlin.

  Gilla

 11. Linus, alla räknar med att Lissabonfördraget ratificeras och då får Amelia Andersdotter (pp) och Jens Nilsson (s) packa väskorna till Bryssel eftersom Sverige då får 2 extra platser./Henrik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s