M: Gärna FP men ej i riksdagsval

Hur många EUP-väljare hade stött sina partier även i ett tänkt riksdagsval? SVT passade förstås på att mäta röstningsintention i riksdagsvalet i samband med sin exit poll igår. Var tredje EUP-väljare (32 procent) svarar att de skulle stött ett annat parti i ett riksdagsval. Skillnaderna är dock stora mellan olika partiers väljare.

S- och M-väljarna i EUP-valet skulle i hög grad också ha stött sina partier även i ett riksdagsval (93 respektive 90 procent). Men för flera av de små partierna är andelen betydligt lägre: JL (19 procent), FI (28 procent) och PP (37 procent). Ett flertal av dessa partiers väljare uppger att de hade röstat på något av de rödgröna samarbetspartierna i ett riksdagsval. S V MP hade alltså gjort ett bättre EUP-val om väljarnas resonemang och kalkyler mer hade liknat ett riksdagsval.


Per Schlingmann
(m) kunde lugnt luta sig tillbaka och generöst gratulera Folkpartiet till valframgången (13,6 procent) i P1 Morgon i morse i trygg förvissning om att många av de tillfälligt utlånade M-väljarna vänder tillbaka när det närmar sig riksdagsval. Endast 48 procent av FPs väljare i EUP-valet uppger att de skulle röstat på FP i ett riksdagsval. Var tredje FP-väljare (36 procent) skulle valt att rösta på Moderaterna om det hade varit riksdagsval idag. Och fem procent av FP-väljarna skulle röstat på S i ett riksdagsval (Paulseneffekten nådde över blockgränserna, verkar det som!).
Resultaten bekräftar lärdomen att samma väljare mycket väl kan göra olika bedömningar av befintliga valalternativ beroende på de politiska och strategiska omständigheter som omgärdar valsituationen (EUP-val och riksdagsval).

26 kommentarer på “M: Gärna FP men ej i riksdagsval

 1. Hejsan Henrik!Spännande att följa din prognos mot det slutgiltiga resultatet!En fråga på förekommen anledning. En bekant hävdar att man vid den slutliga sammanräkningen av röster, \”ger\” det segrande partiet alla de röster, som härrör sig från dem som faktiskt inte ens tog sig till valurnorna. Kan detta vara korrekt? Om så är fallet, är det bara ett sätt att hyfsa till en statistik, som ändå inte spelar någon roll när det gäller mandatfördelningen?Ha det gott, hälsa!Peter 😛

  Gilla

 2. Tack för det Henrik! Då skall jag genast med en viktig besserwisser-min upplysa min bekant om detta och hänvisa till en för mig välbekant auktoritet på området ;)Gillar din blogg också. Du har på ett mycket smakligt sätt lyckats popularisera ett för vissa medborgare ganska knastertorrt ämne/vetenskap och gjort det intressant och faktiskt spännande. En extra poäng för det! Jag kommer med intresse följa dina inlägg . . .Ha dé / Peter

  Gilla

 3. Jag skulle tro att din väns knasiga uppfattning bygger på vänsterns prat om att den som stannar hemma indirekt ger högern sin röst, vilket skulle skrämma vänsterväljare att gå och rösta. Jag har nämligen en bekant som hela sitt vuxna liv också levt i denna vanföreställning.

  Gilla

 4. Anders Intressant slutsats – inte helt omöjligt.Min bekant hävdade att hon hört om soffliggarrösterna i en radiointervju idag (public service eller reklamfinansierad vet jag ej 😉

  Gilla

 5. Klart man kan se det som att en icke-röst är en röst på den vinnande majoriteten. I en viss subjektiv mening är det väl så, men inte på det sätt Peter menar…

  Gilla

 6. Men är det inte så att en liberal är en kluven människa, å ena sidan, å andra sidan… Frågan är om kluvenheten ligger i lberalismen eller om det är andra faktorer som spelar in i Sverige.Eller är min teori helt befängd?

  Gilla

 7. Intressant tabell!Jag undrar en sak: På SVTs hemsida uppges det att 14% av PPs väljare \”sympatiserar\” med SD. I din tabell står det att 5% av PPs väljare skulle rösta på SD i ett riksdagsval. Vet du varifrån siffran 14% kommer och hur har man i så fall definierat \”sympatisera\”?

  Gilla

 8. Hej Svante, bra kommentar!\”Partisympati\” är helt enkelt röstningsintention i ett tänkt riksdagsval \”Hur skulle Du rösta om det var riksdagsval idag?\” är frågan som Valu ställer. Borde kallas röstningsintention och inte partisympati.Sen gäller det att kunna räkna procent åt rätt håll och inte förvilla publiken.Andel av de som röstade på PP i EU-valet som uppgav att de skulle röstat på SD i ett Riksdagsval: 5 procent. (Det är den tabellen jag har på min blogg).Andel av de som uppgav att de skulle röstat på SD i ett riksdagsval som valde att rösta på PP i EUP-valet: 14 procent.I SVT-rapporteringen har man tyvärr blandat uppgifter som gäller PP-väljarna i EUP-valet (t ex andelen män som röstat på dem) och uppgifter om andelen SD-väljare som valde att rösta PP i valet.Oavsett hur man vänder och vrider på siffrorna kan man konstatera en sak. Gruppen som har SD som riksdagsvalsympati och PP som EUP-partival är rätt liten och motsvarar 12 000 personer (då räknar man totalprocent av de drygt 3 miljoner röstande).

  Gilla

 9. Tack! Det betyder att det är fel när SVT skriver om PP att:\”14 procent av väljarna säger sig enligt vallokalsundersökningen sympatisera med Sverigedemokraterna.\”http://mobil.svt.se/2.22620/1.1586499/I själva verket är det 14% av \”SD-sympatisörerna\” som valde att rösta på PP!

  Gilla

 10. Tycker inte du som jag och mina närmsta att valvakan i SVT var helt kass, och ovärdig public service-idén? Dels det infantila pratet om att Glenn Strömberg (m fl i sammanhanget märkliga figurer) lever \”där\” – ungefär som om vi som bor i Sverige inte bodde i Europa eller EU-området. Dels total brist på varsamhet med statistik, som i exemplet du tar upp ovan. Vidare en undfallande attityd mot statsministern i intervjun, och en total okunskap om vad Piratpartiet gått på val på.

  Gilla

 11. Jag protesterar mot användandet av begreppet \”Vänsterkartellen\” i ett i övrigt utmärkt inlägg. \”Alliansen\” mot \”Vänsterkartellen\” – vad blir nästa steg, den fria högern mot vänsterns axelmakter?

  Gilla

 12. Hej Anders!Det där med vänsterkartellen var mest på kul, eftersom det finns nu ett stort antal termer på vad man skall kalla de olika samarbetena. Högeralliansen klingar annorlunda än \”Allians för Sverige\” och \”det rödgröna samarbetet\” har en annan språklig valör än \”vänsterkartellen\” eller \”miljövänstern\”, som var det senaste uttrycket som hördes. Kan nog bli en rätt lång lista på uttryck fram till september 2010.Några helt neutrala uttryck finns kanske inte, men jag skall tänka på det när jag skriver. Kom gärna med förslag!/H

  Gilla

 13. Bra analys Henrik!Detta visar också att man inte kan dra stora växlar på vad valresultatet betyder inför riksdagsvalet. Alliansen deklarerade med stöd i media t.ex. att de \”vann\” valet eftersom deras 4 partier fick några promille fler röster än de 3 oppositionspartierna. För mig är det obegripligt hur man kan ha mage att hävda något sådant när nära 60% inte röstade (hälften av dem kommer säkert att rösta i riksdagsvalet) och 15% av de som röstade dessutom röstade på andra partier som står utanför blockpolitiken. Som du visar snor dessutom både fp och mp röster från andra blocket.Snälla Henrik, kan du inte skriva en artikel i ämnet? Jag är så förbannat trött på att läsa förenklade analyser i media där man tar EP-valet som ett förval till riksdagen. Sanningen är nog snarare att de tre partier som ville mest i EU: mp, pp och fp vann valet eftersom de var tydliga med att de ville någonting.

  Gilla

 14. Hela måndagseftermiddagen bluddrade man P1 om att PP vunnit en stor andel av sina väljare på SD:s bekostnad. Din tabell visar att det inte stämmer. Varifrån kommer då snacket?En annan fråga. Vet du hur siffrorna ser ut på frågan: \”Hur skulle du rösta om det var riksdagsval idag?\” SVT har inte redovisat svaren på den frågan. Den är dock högintressant för inrikespolitiken.

  Gilla

 15. Hej Stefan och alla andra.Kul att ni vill ha fler valanalyser. Som föräldraledig är ju tiden mycket knapp, så om det skall skrivas ännu mer så behöver jag barnvakt :)När det gäller analysen av överlappet mellan SD och PP-väljare är den i mina ögon mycket överdriven. Förhoppningsvis klarnar det under förmiddagen när Sören Holmberg presenterar Valu-analysen på en presskonferens och sedan läggs hans Valubilder ut på SVTs hemsida. Den initiala förvirringen lägger sig förhoppningsvis. När fakta hamnar på bordet brukar överdrifter, missuppfattningar, önsketänkanden och illvilja lägga sig. /H

  Gilla

 16. Om jag fattat Valu rätt var det intervjuer av personer som röstade i söndags. PP har via flera bloggar uppmanat sina sympatisörer att förtidsrösta, medan andra partier mest pratat om att rösta. Om PP-väljare förtidsröstat är det de mindre säkra PP-röstarna som intervjuats och därmed kanske de mer flyktiga. Kanske felet drunknar i att dubbelt så många kommer att rösta 2010 och att mycket kan hända innan dess, men man ska inte dra för detaljerade slutsatser av Valu.

  Gilla

 17. I SVT Valu ingår givetvis ett stort urval av förtidsröstningslokaler eftersom nära en tredjedel av väljarna brukar förtidsrösta. Det handlar alltså inte enbart om söndagsenkäter.Läs mer om hur SVT Valu genomförs på svt.se/H

  Gilla

 18. Mycket intressant! Går djupare än det ytliga snack som dominerat i SVT och hos främst kommentatorer nära de traditionella partierna.Och dina siffror visar att jag syns ha rätt i min subjektiva upplevelse att flödena mellan (sd) och (pp) är utomordentligt små. Men att gammelpartierna o div ledarskribenter gärna vill fläcka ner (pp) genom att påstå att (sd) är ett alternativ för piratpartist-väljare.

  Gilla

 19. Stort tack för en mycket intressant figur som klart förtydligar de otydligheter jag sett i rapporteringen.Jag antar att du har tillgång till VALUs rådata för att kunna göra denna? Är detta något som är tillgängligt för allmänheten?Jag skulle bland annat gärna vilja se fördelningen för just PPs väljare för sådant som \”Ja/Nej till EU\”, \”Förtroende för politiker\”, \”Arbetsmarknadsgrupp\” osv. Jag tycker en sådan analys är självklart intressant när ett nytt parti uppstår på den politiska arenan.

  Gilla

 20. Tack för svaret!Tydligen tog det 10 månader för riksdags-valu 2006 att dyka upp på SND. M.a.o. finns ingen möjlighet att få svar på mina frågor innan de är irrelevanta. Trist 😦

  Gilla

 21. Varfär stämmer inte sammanräkningen ovan? M:s sammanlagda summa blir i bilden 100% men bara 98% i verkligheten? Till exempel. Det vore intressant med de verkliga siffrorna

  Gilla

 22. Hej Calle! Sammanräkningen stämmer givetvis men jag lät Excel avrunda till hela procenttal, och då blir det gärna så där. Tar man med en eller två decimaler så blir det \”riktiga siffror\” som summerar till 100,00. Men jag bedömde att det skulle bli oöverskådligt. Skicka mig ett mejl så kan du få hela Exceldokumentet om du vill! :)henrik.oscarsson@pol.gu.se

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s