Kristdemokraterna: Poll of polls

Kristdemokraterna har legat klart under sitt valresultat (6,6 procent) sedan riksdagsvalet 2006. Det nuvarande likaläget mellan Alliansen och oppositionspartierna är största hotet mot regeringen Reinfeldt just nu att Kristdemokraterna inte klarar att komma över fyraprocentspärren till riksdagen. KDs snitt har under mandatperioden aldrig nått under fyra procent enligt min poll of polls, men det har varit snubblande nära (se diagram).

De många flytande borgerliga väljarna är dock med på noterna. Svenska väljare har hittills varit duktiga på att läsa av den strategiska kontexten. Så länge KD inte sjunker alltför långt under spärren kommer man stödrösta på KD om regeringsmakten står på spel, precis som man gjorde 1994 när KD var illa ute senast (KD erhöll då 4,06 procent av rösterna, inräddade av stödröstande M-sympatisörer). Kyrkobroder fyra procent kan komma att avgöra riksdagsvalet 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s