Nu börjar valrörelsen

Om någon vecka drar den lilla valrörelsen igång. Den kommer att pågå intensivt i ungefär en månad mellan den 15 april och 15 maj. Detta och mycket annat fick vi lära oss under den förra veckan när socialdemokraternas kommunikationschef Karin Pettersson besökte ett seminarium på Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Det blev ett mycket intressant seminarium om socialdemokraternas kampanjstrategi inför 2010 års val. Vi fick också strecka för den 3 maj i almanackan. Då presenteras en gemensam vårmotion av de rödgröna partierna. Enligt Pettersson kommer många frågor besvaras och mycket falla på plats vid denna tidpunkt.

Figuren visar det procentuella opinionsstödet (Demoskop, Sifo, SCB, Synovate & Novus) för VSMP (röd) och CFPKDM (blå) under den innevarande mandatperioden (procent).

Den närmaste månaden blir med andra ord högintressant och viktig för fortsättningen. Räkna med mycket politik men sannolikt inga dramatiska omedelbara förändringar av väljaropinionen. Utspel, vårbudgetar och vårmotioner behöver lite tid för att sippra ned genom folkopinionens sandlager. Nya berättelser behöver tid för att etableras. Och det mesta krutet sparas nog till efter sommaren. Den lilla valrörelsen kommer säkert sätta ett grundackord för händelseutvecklingen under sommaren. Frågan är om det blir moll eller dur för Alliansregeringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s