Bloggat om väljarbeteende

Svårt att hinna blogga särskilt mycket just nu. Men jag kan hänvisa till en del grundinformation som redan finns på den här bloggen. Använd sökfunktionen till höger på bloggen för att söka i gamla blogginlägg om svenskt väljarbeteende.

Idag har jag hänvisat till följande sidor/resultat från forskningen om väljarbeteende:

Storstadsväljare: http://www.henrikoscarsson.com/2009/09/storstaderna.html
Högervind: http://www.henrikoscarsson.com/2009/03/hogervind-i-40-ar.html
Trafik mellan soffan och valurnan: http://www.henrikoscarsson.com/2010/03/okande-trafik-mellan-soffan-och.html
RUT-avdrag: http://www.henrikoscarsson.com/2010/03/om-rut-och-blockbyten.html
Sjuka och arbetslösa: http://www.henrikoscarsson.com/2010/02/hur-rostar-sjuka-och-arbetslosa.html
Förstagångsväljare: http://www.henrikoscarsson.com/2010/02/forstagangsvaljarnas-valdeltagande.html

Och, på förekommen anledning, så här ser svenska folkets egen karta över det svenska partisystemet ut. Resultaten är hämtade från svenska valundersökningar under perioden 1979-2006. Vi ber väljarna placera ut partierna på elvagradig vänster-högerskala från 0 till 10. Här ser du partiernas genomsnittliga placeringar.

11 kommentarer på “Bloggat om väljarbeteende

 1. Du figurerar ju i dag i pressen vad gäller \”hemliga kampanjbidrag\”. Hur ställer du dig till den formen av bidrag till kampanjen som SAP åtnjuter från LO-ombudsmän som jobbar gratis till SAP under valrörelsen? Och hur ställer du dig till den helt öppna formen av korruption i förhållandet mellan stat, SAP och LO där arbetstagare för att få några fackliga rättigheter tillgodosedda i praktiken är tvungna att gå med i LO som sedan donerar stora belopp till SAP. Varför kallar ni statsvetare inte en spade för en spade?/Tina

  Gilla

 2. Anonym (!): Självklart skall Sverige liksom i de flesta länder införa en (frivillig?) redovisning av kampanjbidrag. Transparency International ställer Sverige i skamvrån här. Jag tror inte lagstiftning behövs, partierna bör visa maximal öppenhet här utan att fördenskull behöva röja individers valhemlighet. Det sa jag till SvD.

  Gilla

 3. PP bildades 1 januari 2006 men gjorde verkligen inget väsen av sig inför riksdagsvalet då. Inte tillräckligt för att vi skulle lägga med PP i besöksintervjun för de svenska valundersökningarna. Istället var många bedömare då övertygade om att FI skulle få ett stort genombrott. I undersökningar efter 2006 plockar vi dock med alla tio partier, sju riksdagspartier och tre utmanare.

  Gilla

 4. Det vore intressant att även se siffror för hur respektive partis väljare placerar in sig på höger-vänsterskalan. Till exempel undrar jag om inte SDs väljare ser själv som mer vänster än vad siffrorna ovan indikerar.

  Gilla

 5. Hej Jonas: Allt sånt finns förstås publicerat i våra böcker, givetvis! Din misstanke är helt rätt: SD-väljarna tenderar att placera sitt eget parti långt till höger men sig själva i mitten (5,1 om jag minns rätt i huvet).

  Gilla

 6. En fråga som inte egentligen har med inlägget att göra, men varför publicerar du inte info om felmarginaler och de förändringar som behövs för \”signifikant säkerställda förändringar\” i din Mätningarnas mätning? De skulle vara intressanta att se. Värdena borde väl bli mindre än för en enskild undersökning eller?

  Gilla

 7. En intressant aspekt av detta diagram är att väljarna uppenbarligen inte uppfattar partier som mer närstående varandra än förr i tiden. Visst, moderaterna har gjort en märktbar vänstersväng i väljarnas medvetande men i övrigt har ju partierna om något polariserats.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s