Reinfeldt II

Alliansregeringen går fram med en dryg procentenhet (+1,1) i valet 2010 tack vare direkta röstvinster från Socialdemokraterna (c +47 000 väljare) och en stark mobilisering från soffan (c +52 000 väljare). Alliansen får ett mycket klart starkare röststöd än de rödgröna (5,7 procentenheter). Fredrik Reinfeldt pekas ut som ett mycket viktigt skäl för partival av 45 procent av Moderaternas väljare – den i särklass starkaste siffran någonsin för en partiledare i Valu-sammanhang. Någon annan regeringsbildare än Fredrik Reinfeldt förefaller helt orimligt.

Men vad spelar det för roll egentligen? Det är inte det procentuella röststödet som är betydelsefullt i sammanhanget. Mandatfördelningen är allt. Alliansen backar med fem mandat och mister därmed sin riksdagsmajoriet. Med andra ord: Fredrik Reinfeldts majoritetsallians så som vi lärt känna den har fallit. Jan Björklund sa i sitt valnattstal att medan andra regeringar i Europa ”faller som käglor” så blir den svenska Alliansregeringen återvald av svenska folket. Men vad betyder återvald? Förlåt mig, men kan Alliansen (C+M+FP+KD) verkligen sägas ha vunnit valet? Måste vi inte avvakta rösträkning och eventuell regeringsbildning innan vi kan föra Alliansseger till protokollet?

Statsministern har bjudit in Miljöpartiet för diskussioner om det uppkomna parlamentariska läget. Historiska förhandlingar stundar som gäller huruvida ett stabilt, långsiktigt parlamentariskt samarbete som sträcker sig över hela mandatperioden kan skapas ur ett prekärt parlamentariskt läge. Mycket står på spel både på kort och lång sikt. Stora politiska kostnader kan väntas för alla inblandade.

MPs inledande kallsinnighet kan tolkas som förberedelser inför förhandlingar. Wetterstrand hade begått tjänstefel om hon sagt något annat på valkvällen än att ett samarbete med Alliansen är uteslutet (samtidigt nämnde hon faktiskt i samma mening ett antal områden som framstår som nödvändiga förutsättning för fortsättningen, så som kärnkraften och sjukförsäkringsreglerna). Ingen inblandad partiföreträdare kommer förstås säga flaska om någonting förrän en överenskommelse är träffad (det kan ta tid, kanske får vi vänta ända till 8 oktober). Gamle Per Gahrton poängterade pragmatiskt att det är det sakpolitiska innehållet i en överenskommelse som är det centrala: hur mycket miljöpolitik kan MP få för den kostnad det innebär att stödja Alliansen?

Regeringen Reinfeldt måste alltså gå MP-väljarna rätt långt till mötes (varav 75% placerar sig till vänster i politiken och endast 21 procent önskar sig en blocköverskridande regering!). Priset är högt men är heller inte utan fördelar: a) SD får inget inflytande som han lovat väljarna, b) söndring hos huvudmotståndaren när det rödgröna samarbetet avslutas, c) MP kompletterar på just det politikområde där Alliansen får klart sämst betyg av väljarna: framtidsfrågan miljön, d) MP blir ett slags extra säkerhet för fortsatta M-regeringar om och när något av de andra små borgerliga partierna utplånas i framtida val.

Om det var mycket spelteoretiska resonemang före valet blir det antagligen outhärdligt under de kommande veckorna. De kortsiktiga och långsiktiga politiska kostnaderna för alla inblandade partier vid olika scenarior kommer att stötas och blötas in absurdum.

Mest kommer det förstås surras om en blocköverskridande fempartiregering med M+C+FP+KD+MP. Skulle det bli fråga om en helt ny fempartiregering kommer den i historieböckerna kallas för Reinfeldt II. Reinfeldt II blir i så fall något mycket annorlunda än Reinfeldt I. Det är ett ansenligt ideologiskt avstånd som måste överbryggas om man vill motverka SD-inflytande. Och bryter förhandlingarna ihop kan Reinfeldt skylla på Miljöpartiet.

Spekulationerna kommer bli ännu yvigare. Alliansen är just nu bara tre mandat från egen majoritet (avståndet till den magiska 175-mandatgränsen kan krympa ytterligare på onsdag när alla röster har räknats, men det är ytterst osannolikt att det blir mer än ett extra mandat). Riksdagsmandaten är personliga. Man måste inte träffa överenskommelser med hela partier. Det kan i teorin räcka att övertyga tre riksdagsledamöter från någon eller några av de rödgröna partierna att lämna sina partier, agera politiska vildar och axla ett historiskt demokratiskt ansvar som ”röstboskap” åt Alliansen för att säkra en riksdagsmajoritet. Då kan regeringen aldrig beskyllas för att ha gjort sig beroende av SD.

21 kommentarer på “Reinfeldt II

 1. En fråga. Alliansen får 49,3% av rösterna och de rödgröna + SD får 49,4%. om post samt utlandsrösterna faller så att Alliansen ökar till 49,5 – får då Alliansen fler mandat i riksdagen än de rödgröna och SD tillsammans? i valet 2006 skillde sig söndagens resultat med onsdagens resultat på ett liknande sätt. Alliansen ökade då med ca 0.18%…

  Gilla

 2. Hm. 10-12 000 extra röster på onsdag räcker inte för att vinna ytterligare tre mandat. Det går ungefär 23 000 väljare per riksdagsmandat (uppgift från valet 2006). En förväntad Alliansövervikt bland det förväntat extra stora högen av onsdagröster kan möjligen räcka till ytterligare ett mandat (från 172 till 173), men knappast tre. Tänker jag fel (har inte sovit i natt…).

  Gilla

 3. 2006 fick alliansen på söndagsnatten 48,1% och de rödgröna 46,2%. Det officiella på onsdagen fick Alliansen 48,24% och de rödgröna 46,08. Om det blir en liknandeförändring i detta val innebär ju detta att Alliansen kommer att bli större än de rödgröna och SD ihop. Samtidigt verkar det mycket osannolikt att det \”riktiga\” resultatet skulle skilja på 75000 röster… Hur ser den matematiska uträkningsmodellen ut för mandatfördelning?

  Gilla

 4. Hej! Vårt valsystem är proportionellt men inte perfekt proportionellt: Du måste göra en mandatfördelningsberäkning här: http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/rakna_sjalv/index.htmlFölj instruktionerna, glöm inte att klicka för \”riksdagsval\” och stansa in din \”prognos\” för hur ett slutgiltigt valresultat skulle se ut på basis av fördelningen hos 2006 års onsdagsröster. Let me know 🙂

  Gilla

 5. Jag har utgått från att M,C,KD,FP,S,V samt MP får exakt samma förändring som 2006 samt att SD får samma siffra som de nu har (5,7%). Då får Alliansen efter uträkningen 175 mandat… vore spännande om du tittade närmare på siffrorna….

  Gilla

 6. I juni skrev du att SD skulle få 3,9%… Det var vad ni på göteborgs universitet gissade på…Frågan är om ni var politiskt korrekta eller hade så dålig verklighetsuppfattning… Skolvalet är också intressant där fick SD drygt 12%…Visst kan de etablerade partierna nonchalera SD men det kommer att kosta… SD är inte Ny Demokrati utan kommer sakta men säkert stiga så länge Sveriges sanslösa massinvandring fortsätter… Jämför invandringen till Sverige med den till Finland, Norge, Danmark, Storbrittanien, Frankrike, Tyskland, Holland etc… Det är ett land som sticker ut kraftigt och det är Sverige… En kompis till mig som är sambo med en Thailändska och har en son med henne konstaterade sent igår kväll att den politiska eliten verkar utvecklingsstörd… Tror dom på sina egna lögner?SD är inget extremt parti om man jämför med resten av världen… Nu kommer även vanliga väljare få reda på det….Elitens lögner om invandringen kan inte längre framföras utan invändningar…

  Gilla

 7. vore det inte smart av Alliansen att försöka locka tre INDIVIDER i riksdagen att bli partibytare? Borde vara enklare än att få med sig hela MP, eller?

  Gilla

 8. @Anonym: Blockbytande brukar betyda ett slut på den politiska karriären för den som byter.Rent teoretiskt så vore en regering med (mp) lite lustig, eftersom dom då som andra största parti skulle få vice statsminister och de tyngsta ministrarna i övrigt. Det är svårt att föreställa sig.

  Gilla

 9. Tack för en mycket läsvärd blogg!Vad gäller mandatfördelningen undrar jag om inte Anonym ovan kan vara något på spåren.Bland gårdagens icke bortkastade röster har Alliansen nästan exakt 50 procent. Att man får 172 mandat istället för 174 eller 175 måste bero på slumpmässiga avvikelser från perfekt proportionalitet. Förmodligen bidrar det stora antalet partier till denna diskrepans. Eftersom det finns åtta riksdagspartier varav varje är ungefär lika stort som åtminstone ett annat, borde ganska små avvikelser i förtidsrösterna kunna kasta om mandatfördelningen. Eller?

  Gilla

 10. Om alliansen har flyt på onsdag-torsdag kan det här faktiskt ta en helt ny vändning. Med åtta partier att fördela mandat på och osäkerhet kring i vilka distrikt exakt hur många onsdagsröster hamnar är det lite instabilt. Det finns tipping-points som kan ge Alliansen extra tilldelning. Onsdagsrösterna kan komma att förändra mandatfördelningen till Alliansens fördel. Problemet är, enligt Valmyndigheten (via Aftonbladet) att det är en \”jäkla uträkning\” som behöver göras för att försöka prognosticera detta. Man måste ha de verktyg för mandatfördelning (fasta mandat + utjämningsmandat) som Valmyndigheten har. Det tar säkert en dag eller mer att göra en utfallsanalys. Lika bra alltså att vänta till onsdag. Avvikelserna från perfekt proportionalitet är rätt stor med valnattsresultatet. S har enligt mina källor tre mandat för mycket… Upplagt för en rysare när onsdagsrösterna skall räknas? Kan verkligen Alliansen nå 175 mandat? Det blir en thriller. (Det är dock ovanligt, trots allt, att mandatfördelningen förändras på grund av onsdagsrösterna). Men jag använder gärna mitt nya favorituttryck: osvuret är bäst.

  Gilla

 11. Enligt valsimulatorn på val.se kan man tydligen ett block få fler röster än ett annat block men ändå få färre mandat. Konstigt tycker jag. Ta detta exampel: – Block 1 – Parti A: 1.000.000- Block 1 – Parti B: 1.000.003- Block 2 – Parti C: 1.000.003- Block 2 – Parti D: 1.000.002Mandatfördelning ger Block 1 majoritet trots att de har färre röster…

  Gilla

 12. @Niklas: Så är det. Hade vi inte haft så många ledamöter i Sveriges riksdag (349) hade Alliansen inte fått egen majoritet 2006 trots att man vann valet med +2,1 procent den gången. Det finns detaljer i vårt valsystem som ibland gör att mandatfördelningen avviker rätt mycket från strikt proportionalitet.

  Gilla

 13. Enligt Aktuellt kl. 18 där en representant för Valmyndigheten intervjuas så funkar inte proportionaliteten vid just 8 partier när flera är små. Alliansen borde ha 2 mandat mer och alla mindre partier (fån MP och nedåt exklusive SD) har missgynnats med 1 mandat mindre. http://svt.se/2.22620/1.2155476/s_gynnas_av_valsystemetHenrik, hur kommer det sig att ingen har gjort något åt detta? Har ni valforskare varit medvetna?

  Gilla

 14. Hm. Trodde Grundlagsutredningens sida var nedlagd. Sajten fungerar inte. Den har sett ut sån åtminstone sen i våras./Ulrika

  Gilla

 15. Det är som sagt inte alls enkelt. I varje valkrets blir det en rest efter tilldelning av de fasta mandaten, där ett parti står på tur till nästa. Onsdagsrösterna ändrar antalet i alla valkretsar, och vem som då ffår det sista mandatet är en öppen fråga. Så det räcker inte att räkna på utjämningsmandaten. Men det är ju onsdag i morgon, sá det är inte långt kvar!

  Gilla

 16. Grundlagsutredningen är inte längre aktiv, därför är sajten oförändrad. Den har efter remissbehandling blivit en proposition som röstades igenom av riksdagen i våras. Den nya riksdagen ska ta det nödvändiga andra beslutet för att grundlagsförändringarna ska träda ikraft.

  Gilla

 17. Ur ett legitimitetsperspektiv är det väl oerhört viktigt vad folket faktiskt har sagt, inte bara hur mandatfördelningen blir. Minns diskussionen efter Florida 2000 – många såg aldrig George W Bush som en legitim president, inte ens efter 2004 då han verkligen samlade en majoritet.Alliansen vann valet. Ännu tydligare var att de rödgröna förlorade valet. Svenska folket har tydligt sagt: Vi vill INTE att de rödgröna ska regera landet.Sedan säger det politiska spelet och den logiken möjligen något annat, men det är en annan sak.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s