Dom där politikerna

Det finns medborgare i vårt land som inte är som vi andra. De som låter sig väljas i förtroende för att representera våra åsikter och intressen i samband med demokratiskt beslutsfattande. De som tar på sig att driva, förankra, genomföra och förklara beslut kring våra gemensamma angelägenheter. De rår över hur huvuddelen av våra skattepengar används. Och de flesta (närmare bestämt 97,6 procent) är inte proffs utan amatörer som ägnar mycket tid och kraft åt sina uppdrag. De förtroendevalda medborgarna kategoriseras ibland under beteckningen politiker. Vilka är dessa medborgare? Vad har de för utbildning? Tror de på Gud? Representerar de våra åsikter? Vad tycker de om olika typer av deltagar- och direktdemokratiska inslag? Hur kunniga uppfattar de sig själv vara när det gäller de saker de beslutar om? Vilken acceptans har de för olika typer av medborgerliga protestaktioner?

Mikael Gilljam, David Karlsson och Anders Sundell har just kommit ut med boken Politik på hemmaplan. Boken analyserar resultat från en webbenkät till närmare 10 000 (!) svenska fullmäktigeledamöter, vilket sannolikt är den största studien i sitt slag någonsin någonstans. Det blir obligatorisk läsning för alla som förväntar sig kunna uttala sig auktoritativt kring tillståndet i svensk representativ demokrati.

6 kommentarer på “Dom där politikerna

  1. Varifrån har du fått siffran 42231 kommunalt förtroendevalda i det där inlägget från 2008?Enligt Valmyndigheten blev det totalt 12978 i valet för en månad sedan, inte kan väl siffran ha ändrats så dramatiskt på bara två år?

    Gilla

  2. Björn: den siffran du hänvisar till är antalet ordinarie fullmäktigemandat (som minskade en del i årets val för att en binge kommuner krympte sina fullmäktige); finns en uppsjö lokala förtroendeuppdrag utöver det.

    Gilla

  3. Tja, Henrik Ekengren Oscarsson är mitt fullständiga namn sedan jag gifte mig 2001. Dessutom heter jag Gustav före alltihop. Men det kommer nog stå Henrik Oscarsson på publikationerna även framöver 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s