Svenskarnas syn på korruption 2

I min och Monika Bauhrs bokkapitel ”Svenska folkets syn på korruption” presenteras resultaten från SOM-institutets mätningar av svenska folkets acceptans för olika korrupta beteenden. hittade vi ett intressant samband mellan ålder och acceptans för olika former av korruption. De fem scenariorna uppfattades alla som klart oacceptabla. Andelen som uppfattar dem som ”aldrig acceptabelt” varierar med mellan 89 procent (offentliganställd begär en avgift) till 59 procent (privatpraktiserande läkare låter en vän eller släkting gå före i vårdkön).

Intressant nog finns det ett tydligt ålderssamband som inte kan kontrolleras bort i multivariata analyser: yngre personer är klart mer accepterande när det gäller korruption än äldre personer. För att illustrera sambandet byggde vi ett acceptansindex av svarspersonernas uppfattningar av de fem korrupta handlingarna. Genomsnittspoängen på acceptansindex mellan 1 ”Aldrig acceptabelt” och 7 ”Alltid acceptabelt” var klart högre (2,4) bland 16-19åringar än bland personer över 50 år (1,3-1,4).

2 kommentarer på “Svenskarnas syn på korruption 2

  1. Bra väckarklocka! Min egen erfarenhet är att ungdomar gillar förmåner och premieringar och är mer INDIVIDORIENTERADE/egoistiska – förmodligen pga av långvarig borgerlig dominans i svenskt tänkesätt. Borgerligt tänk har faktiskt varit förhärskande sedan andra hälften av 80-talet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s