Till alla valforskningsnördar där ute bjuder jag på en bearbetning av partiernas valresultat i de 29 valkretsarna från 2010 års riksdagsval. Tabellen ingår i den nya fjärde upplagan av Metodpraktikan som jag, Mikael Gilljam, Peter Esaiasson och Lena Wängnerud sitter och arbetar med just nu. Tabellen används för att illustrera hur man kan använda Variationskoefficienten för att uttala sig om relativ spridning. Resultaten visar att det är störst regional spridning av Sverigedemokraternas röststöd (VK=0.26). Moderaterna har relativt sin storlek den minsta spridningen av sitt procentuella röststöd (VK=0.15).
Vissa partier har ungefär lika stort röststöd i alla landets 29 valdistrikt, medan andra partiers röststöd skiftar mycket mellan till exempel tillväxt- och avfolkningsbygder. Vill man ta reda på vilket parti som har den största variationen i röststöd räcker det inte att beräkna den genomsnittliga avvikelse från partiernas riksgenomsnitt eftersom stora partier tenderar att ha större medelavvikelser än små partier. För att inte jämförelsen skall bli orättvis måste man ta hänsyn till att partierna är olika stora. Genom att dividera genomsnittsavvikelsen med medelvärdet erhålls en variationskoefficient som ger en mer rättvis bild av hur mycket partiernas röststöd varierar mellan olika valdistrikt.
Här är en bild över rådata som använts (lägg märke till att KD faktiskt hamnade över 12 procent-spärren i Jönköpings län 2010).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
GillaGilla
Trevlig metod, jag tycker geografisk spridning av väljar stöd säger väldigt mycket om ett parti. Men jag tror tyvärr att valkretskörningen blir lite för trubbig så jag testade med riksdagsvalresultatet uppdelat på kommun nivå. Det framträder ett annat, och kanske mer väntat mönster då. Nu toppas C och KD spridningsligan och M och S har lägst. Om du vill kolla: http://cl.ly/2e0c2D1m2j2N1N1f313VJag kan också passa på att fråga hur du gör kartorna med väljarstöd? Är det Stata du använder för dem? VänligenMattias Hallberg
GillaGilla
Bra jobbat, himla kul! Ja, det är Stata som används för kartorna, kommandot heter spmap.
GillaGilla
Borde man inte ta hänsyn till valkretsarnas storlek också för att få en bättre bild av spridning.det är ju skillnad på att vara stor i Stockholm och på Gotland.
GillaGilla