Ny forskarantologi om svenska valrörelserStrömbäck, Jesper &
Lars Nord Red. (2013).
Kampen om opinionen.
Stockholm: SNS Förlag.

Om några veckor presenterar Jesper Strömbäck och Lars Nord (red) antologin ”Kampen om opinionen. Politisk kommunikation under svenska valrörelser”. Jag deltar med ett spännande kapitel om bland annat hur de svenska väljarna har upplevt valrörelserna, vilka frågor som varit viktiga, hur kommunikationen mellan väljare och partier har förändrats över tid och vilken betydelse de sista intensiva veckorna egentligen har för valutgången i svenska val. Jag använder data från de svenska valundersökningarna 1968-2010 och från Sifos månatliga opinionsmätningar 1967-2010.

Varför ska vi då bry oss om analyser av den svenska valrörelsehistorien? Resultat från tidigare svenska valrörelser kan väl inte användas för att förutsäga valkampens karaktär i samband med valet 2014? Supervalårets förutsättningar är unika och historien om 2014 års val väntar på att skrivas. Ja, ok. Någon kristallkula handlar det inte om. Men systematiska studier av många valrörelser bakåt i tiden har ett stort värde eftersom de sätter tydliga gränser för våra förväntningar om vad som kan komma att hända. Kunskap om exempelvis partiers genomsnittliga spurtvinster och -förluster under valrörelserna sedan 1968 skänker insikter om hur vanliga eller ovanliga stora dramatiska förändringar av partiernas röststöd under valkampanjerna egentligen är. Systematiska sammanställningar fungerar dämpande på de allra mest spektakulära spekulationerna. När avgörs ett riksdagsval egentligen?

 
Om detta och mycket annat kommer du kunna läsa i kapitel 10 om ”Väljarnas valrörelser”. Jag är övertygad om att boken kommer att vara hyperintressant för alla dem som följer svensk politik på nära håll och som förbereder sig inför supervalåret 2014. Hoppas du är nyfiken. Missa inte en bra möjlighet att bli påläst. Du kan förbeställa boken här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s