Inför EUP-valet 2014: Del 3

Förmågan att omsätta sitt sympatikapital till röstsedlar är en ofta underskattad faktor när det gäller partiernas öden och äventyr vid valurnorna.

Resultat från Europaparlamentsvalundersökningen 2009 och Valundersökningen 2010 visar tydliga skillnader mellan EUP-val och riksdagsval när det gäller partiernas förmåga att locka de egna sympatisörerna till valurnorna.

Staplarna nedan visar hur stor andel av partiernas sympatisörer, det vill säga de som har partiet som förstapreferens, som också tar sig till valurnorna och lägger i en röstsedel i valkuvertet och stödjer partiet i samband med val.

De blå staplarna är riksdagsvalet 2010 och visar bland annat att Miljöpartiet och Folkpartiet hade den högsta mobiliseringsgraden — nittiotre respektive nittio procent av MP- och FP-sympatisörerna röstade på sitt bästaparti i riksdagsvalet 2010. Resultaten visar också att Sverigedemokraterna hade svårast att förmå sina sympatisörer att gå och rösta. Hade mobiliseringsgraden bland SD-sympatisörerna varit högre hade partiet alltså nått en större valframgång 2010 än de 5,7 procent som partiet fick.

I Europaparlamentsval är mobiliseringsgraden som bekant betydligt lägre (röda staplar). Här är också skillnaderna betydligt större mellan de olika partierna. Gruppen FP-sympatisörer har en klart högre mobiliseringsgrad (74 procent) än S-sympatisörerna (39 procent). Det är bara fyra av riksdagspartierna som nådde en mobiliseringsgrad över 50 procent bland sina egna sympatisörer; Vänsterpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. För Moderaterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var mobiliseringsgraden i 2009 års Europaparlamentsval klart svagare (47, 46 respektive 45 procent). Överraskande nog hade Piratpartiet betydligt större sympatikapital bland svenskarna än vad succéresultatet från 2009 års Europaparlamentsval har givit uttryck för. Piratpartiet må ha bidragit stort till det ökande valdeltagandet i EUP-valet 2009; men med en större mobilisering av sympatisörer hade det kunnat gå ännu bättre för dem.

Läs mer om detta på Politologernas forskarblogg: http://politologerna.wordpress.com/2013/11/05/europaparlamentsvalet-mojligheternas-val/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s