I ljuset av flyktingkatastrofer och omsvängningar i asyl- och invandringspolitiken är nu Fredrik Reinfeldts statsministergärning föremål för debatt och revision. Synen på Reinfeldts och hans Alliansregeringars popularitet är på sina håll under omprövning. Uttolkningarna av historien används i en pågående intern maktkamp mellan företrädare från en kosmopolitisk nyliberal borgerlighet — som Reinfeldt så tydligt var en fanbärare för — och en mer traditionalistisk och nationalistisk konservativ borgerlighet.
Regeringen Reinfeldt 2006-2010 fick högsta betyget. Ever.
Därför är det särskilt spännande att kunna systematiskt jämföra Reinfeldt-regeringarnas betyg med tidigare regeringar. Valundersökningarna visar att regeringen Reinfeldt 2006-2010 hade det bästa betyget hittills av de svenska regeringar vi låtit väljarna betygsätta sedan 1979. Genomsnittsbetyget på en skala från -5 till +5 var +1,7 (i figuren multiplicerat med 10 för att undvika fula decimaler), vilket är något bättre än bedömningarna från 1988 av de Socialdemokratiska regeringarna 1982-1988 (+1,5). Även om Reinfeldts betyg för den andra regeringsperioden 2010-2014 var klart lägre (+0,7) än den första kan han glädja sig åt att vara på plussidan. Det har inte varit det normala för borgerliga regeringar i historien. Förutom Reinfeldts båda regeringsperioder är det bland borgerliga regeringar endast den lilla kortlivade FP-enpartiregeringen från 1978-1979 som fått ett snitt betyg högre än 0 av de svenska väljarna.
Reinfeldt nr 1 bland svenska partiledare. Ever.
När det gäller popularitet är Fredrik Reinfeldt den mest gillade partiledaren Sverige har haft. Åtminstone var det så toppåret 2010. På en ogillar-gillarskala från -5 till +5 erhöll Reinfeldt snittbetyget +2,1 (i tabellen har medeltalen multiplicerats med 10 för att undvika decimaler i framställningen). Det är högre än Bengt Westerbergs notering från ”Westerbergvalet” 1985 och Ingvar Carlssons notering i valet som följde efter Olof Palmes död, för att sätta in siffran i ett historiskt perspektiv. Väljarna gillade Reinfeldt skarpt 2010.
Jämför vi Reinfeldts betyg vid de tre val han var M-ledare är det idel höga noteringar (+18, +21 och +16) — klart högre än någon annan M-ledare sedan 1979 (Carl Bildts bästa notering bland samtliga väljare är från hans sista val 1988 (+13). Bland M-väljarna är Reinfeldt också mer populär än Carl Bildt även om skillnaderna är mycket små. Den enda tidigare M-ledare som tangerar Reinfeldts popularitet i de egna M-leden är Gösta Bohman från 1979.
Reinfeldt den mest önskade favoritstatsministern. Ever.
I de svenska valundersökningarnas förvalsintervjuer ställer vi helt öppna frågor om vem väljarna helst vill se som statsminister efter valet. Intressant nog får majoriteten av väljarna inte alltid sin vilja igenom. Carlsson var folkets val som statsminister 1991 men de fick Carl Bildt som statsminister. Bildt var folkets val 1998 men då blev Göran Persson statsminister. Och 2014 ville 41 procent av väljarna ha Fredrik Reinfeldt som statsminister — en lägre andel än 2006 (43 procent) och 2010 (57 procent!) — men istället blev Stefan Löfven statsminister. Ännu vid förlustvalet 2014 var Fredrik Reinfeldts folkliga stöd bland väljarna alltså intakt.
Så slutligen till väljarnas önskeregeringar. Vi ställer en öppen fråga i våra förvalsintervjuer där väljarna får tala om vilka partier de vill se i regeringen efter valet. Den mest dramatiska utvecklingen i våra tidsserier är andelen som önskar sig en enpartiregering bestående av ett enda parti — Socialdemokraterna. Andelen har minskat från 36 procent 1968 till bara 4 procent 2014. Det vanligaste svaret 2014 var inte en borgerlig koalition (16 procent) och inte heller en rödgrön koalition (21 procent) utan en blocköverskridande koalition (26 procent). Trots ett val med så fastlåsta laguppställningar var det alltså ändå var fjärde väljare som önskade sig en blocköverskridande koalition (i så fall med Fredrik Reinfeldt som statsminister om man lutar sig mot resultaten om favoritstatsminister).
Även om stödet för Alliansregeringen krympte ihop inför valet 2014 vidmakthöll alltså Fredrik Reinfeldt sin popularitet som partiledare och statsministerkandidat ”ända in i kaklet”. Väljarnas betyg på hans Alliansregeringar var i historisk jämförelse högre än någon annan mer långlivad borgerlig regering. Även internt i partiet är det bara Gösta Bohman fyrtio år tillbaka i tiden som visat liknande popularitetssiffror som Reinfeldt — och då var Moderaterna ett betydligt mindre parti. Mot bakgrund av systematisk insamlad statistik som den här — som vilar på teorier och mätinstrument som utvecklats helt oberoende av dagens svenska politiska kontext — är det särskilt intressant att följa Reinfeldt-bashandet i dagens debatt. Fredrik Reinfeldts, Moderaternas och Alliansens ideologiska utgångspunkter och förda politik må vara ifrågasatt i efterhand. Men under tiden vid makten fanns ett starkt folkligt stöd som i många avseenden var historiskt.
:::
Källan till de grafer och tabeller i detta inlägg är hämtade från boken ”Svenska väljare” där du kan läsa betydligt mer elaborerade och längre analyser av exempelvis effekterna av partiledarpopularitet, önskeregeringar och regeringsbetyg på svenskt väljarbeteende. Alla data är från de svenska Valundersökningarna som görs tillgängliga för utbildning och forskning via Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se).