Varifrån kommer Sverigedemokraternas väljare?

Att kunna beskriva och förklara väljarströmmar mellan partier är viktigt för att förstå politisk och samhällelig förändring. De svenska valundersökningarnas tvåvalspaneler är designade för att nå kunskap om vilka partier som vinner väljare från varandra, när väljarströmmar äger rum och vilka grupper av väljare som är inblandade.

En återkommande diskussion är varifrån Sverigedemokraterna egentligen har hämtat sina många nya väljare sedan 2002. I rapporten ”Flytande väljare 2018” som kan laddas ned från Valforskningsprogrammets hemsida använder vi våra bytarmatriser för att beräkna nettoströmmar mellan valen. Vi översätter sedan procentberäkningarna till tusentals väljare för att få ett bättre grepp om hur många väljare det egentligen rör sig om.

Resultaten visar att Sverigedemokraterna vunnit väljare från alla andra partier, och även från grupperna icke-röstare, blankröstare och förstagångsväljare under de senaste tjugo åren. Vårt hittills bästa svar på frågan om varifrån SD-väljarna kommit är alltså: Från alla håll!

De två stora partierna har tappat mest till SD, det är väl känt. Men tvärtom mot vad man ibland kan tro från en del diskussioner är det Moderaterna som bjudit SD på flest väljare om vi ser till hela perioden, totalt omkring 284 000 väljare. Huvuddelen har strömmat till vid de senaste två valen 2014 och 2018. Socialdemokraterna är dock inte långt efter med 221 000 tappade väljare. Från alla de andra partierna tillsammans är det ytterligare närmare 200 000 väljare som tillkommit.

Sverigedemokraterna har alltså åstadkommit väljarförluster för alla andra partier under sin etableringsfas i svensk politik. SD-väljare har slutit upp från många ideologiska håll. Och det finns flera saker som är gemensamt för dessa väljare. De viktigaste särdragen handlar sakpolitiskt om att de hyser mer migrationskritiska åsikter, men det handlar också om att de har ett mycket lågt förtroende för samhällsinstitutioner. SD har effektivt sorterat ut låglitarna från övriga grupper av partiväljare, och partiet kallas därför ibland för en lägereld för låglitare.

För alla detaljer om tillvägagångssätt, se rapporten som länkas till ovan.

2 kommentarer på “Varifrån kommer Sverigedemokraternas väljare?

  1. Mycket intressant. Det finns ju en viss skillnad mellan de 901.000 väljare som finns i din tabell och valresultatet för SD 2018 som var 1.135.627 röster i riksdagsvalet. Man ska väl lägga till de 76.000 väljare som SD fick 2002, eftersom ni räknar på partibyten efter 2002. Men 158.000 röster vet vi ändå inte varifrån de kommit. Är det att räkna som felmarginal i modellerna?

    Gilla

    1. Ja, alla siffror är sannolikt något underskattade; det beror framför allt på att vi inte kunnat använda samma viktning vid de två första tillfällena (2006 och 2010). Vi jobbar oförtrutet vidare.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s