Valtipset 2022: Inlämnade tips

Nu är det mindre än 100 dagar kvar till valet och Valtipset 2022 är därför stängt. Totalt kom det in närmare 400 tips. Alla inkomna tips deltar i tävlingen, även om en del inte kan betraktas som tillräckligt seriösa. För den här analysen valde jag att ta bort tips som var identiska med valresultatet 2018. Därefter tog jag bort tips som fått en ReCaptcha-poäng högre än 0,5, vilket kan indikera att det inte var någon människa som lämnat in ett tips. Eftersom medeltal ofta är känsliga för extrema värden plockade jag också bort ett trettiotal tips som avvek avsevärt mer än de historiskt största förändringarna mellan två val. Alla tips är dock fortfarande kvar i tävlingen.

Våra valtipsare tror att det blir ett stenhårt val med 48,6 procent för de rödgröna (V+S+C+MP) och 49,5 procent för högeroppositionen (L+M+KD+SD). Men eftersom genomsnittstipparen inte tror att Miljöpartiet kommer in i riksdagen (3,7 procent) samtidigt som Liberalerna tros klara spärren (4,1) kommer det bli ett regeringsskifte i Sverige.

De totalt 359 tipsen fördelade sig så att 193 var inlämnade före SCBs publicering av majmätningen kl 08:00 den 2 juni och 166 var inlämnade efter publiceringen.

Spelar tidpunkten för tippandet någon roll? Resultaten uppdelat före och efter visar att det finns signifikanta (*) skillnader mellan tipsen som tyder på att valtipsarna möjligen kan ha tagit visst intryck av mätningen. Socialdemokraterna fick exempelvis höga 33,3 procent i SCB och skattades högre i tipsen som kom in före mätningen än efter. På motsvarande sätt ser vi förändringar i linje med SCB-resultaten för Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna. I fallen Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna finns inga sådana tendenser.

Tippandet för valdeltagandet är mycket samstämmigt och högt. Utslagsfrågan i tävlingen! Åttiofem komma sex är de genomsnittliga förväntningarna bland valtipsarna.

Det blir spännande att se vem som vinner valtipset 2022. Jag utser vinnaren när Valmyndighetens protokoll för riksdagsvalet är färdigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s