Oborstat debattklimat i bloggosfären?

De flesta blogg inlägg och kommentarer kommer till snabbt framför datorn utan att andra människor är i närheten. Det är väl belagt att åsiktsuttryck blir mer oborstade när vi inte har andra människor omkring oss. I postenkätundersökningar tenderar vi att ge mer egenintresserade, intoleranta, introverta och främlingsfientliga svar än vad vi gör om det sitter en intervjuare hos oss och ställer exakt samma frågor. Befinner vi oss inte i samma rum som eller kan se in i ögonen på en annan människa använder människor sätt att uttrycka sig som de inte hade gjort annars. I direktkommunikation måste vi ta ett omedelbart ansvar för våra ståndpunkter och vårt sätt att uttrycka oss.

Vem som helst får lämna inlägg på min blogg. På min blogg räknar jag med att alla håller sig till några enkla regler för kommunikation. Om inte, förbehåller jag mig rätten att ta bort inlägget.

 • Var inte anonym. Skriv vem du är. Friheten att uttrycka åsikter är kopplat till ansvar.
 • Håll dig till ämnet. Gör inte irrelevanta utsvävningar som saknar koppling till vad som diskuteras.
 • Blanda inte ihop sak och person. Det som spelar roll är VAD som sägs, inte VEM som säger det. Håll fokus på sakargumenten.
 • Inga personangrepp eller kränkande kommentarer. Här ställs inga diagnoser om människors mentala hälsa.
 • Försök att inte ägna kraft på att ifrågasätta människors bakomliggande motiv till varför de säger som de gör. Håll fokus på vad som faktiskt sägs och bemöt detta.

/Henrik Oscarsson

4 kommentarer på “Oborstat debattklimat i bloggosfären?

 1. Jag funderar över rimligheten och önskvärdheten i att hålla sig till sak och aldrig diskutera person. För det första, VEM som säger VAD är många gånger i högsta grad relevant. Det är relevant inom samhällsvetenskaplig forskning. Det är relevant inom politisk debatt. Det är även relevant i vetenskapssociologisk forskning. osv. För det andra, att hitta bakomliggande motiv till VARFÖR saker sägs är i högsta grad relevant, se ovan. Blir inte debatt och förståelse lätt ytlig och ointressant då man följer regeln om sakfrågan där person är en fredad zon? Inom pedagogisk forskning skiljer man mellan professionella och förtroliga relationer. I den tidigare skiljer man på sak och person. I den senare så ingår hela relationen, d.v.s. de subjekt som diskuterar liksom de sakfrågor som diskuteras. Genom en sådan holistisk syn så blir ofta förståelsen djupare och lärandet efektivare. Borde inte samma sak gälla i en god debatt? och är inte vurmandet för sak skild från alla typer av kontexter i grunden gammal förlegad positivism i nya kläder?

  Gilla

 2. Tack för bra inlägg. Jag håller med dig om att motiv och budbärare ofta är högst relevanta, särskilt inom forskning. Men enligt min uppfattning hamnar sakargument ofta i bakgrunden och debatter handlar mest om personer och bakomliggande motiv. Underhållande, javisst. Frågan är bara om debatterandet får några positiva effekter (argument bryts mot varandra, åsikter förädlas, vi lär oss nytt).De här grundreglerna för intellektuella samtal snappade jag upp på ett seminarium med Arne Jarrick för många år sedan som gjorde stort intryck på mig. Jag försöker tänka MOTIVJarrick menade att det är poänglöst i en debatt att göra hänvisningar till människors motiv: \”Så där säger du bara för att du är kommunist/liberal/sosse\”. Huvudskälet är att människor oftast inte ens själva känner till sina djupare liggande motiv till varför de gör som de gör. Som debattknep är det alltså inte särskilt konstruktivt.ATT HÅLLA SIG TILL SAKENI ett intellektuellt samtal spelar det roll vad som sägs och inte vem som säger det. I teorin. I praktiken förhåller det sig förstås inte så. Tankeexperimentet är vad som hade hänt om Axel Schulman eller Blondinbella hade liknat bloggosfären vid en kloak istället för Bo Rothstein. I diskussionen efter Rothsteins GP-artikel hamnade sakargument och hypoteser i skymundan. Istället var det allsköns kommentarer om den stridbare Rothstein och vad han sagt om andra saker tidigare. Få lyckades hålla sig till saken. /Henrik Oscarsson

  Gilla

 3. Sakfrågan gällde en jämförelse mellan bloggosfären och tryckta media. Vem får uttala sig och hur får man uttrycka sig? Rothstein kritiserade bloggosfären genom exempel kopplade till sin egen person. Jag tolkade flera av kommentarerna mot Rothstein som inlägg mot hans kritik genom att visa på hur debatten går i tryckta media, också med exempel kopplade till Rothsteins person. De ifrågasatte att tryckta media hade en ton som var fri från kränkande tillmälen och att den bidrog till konstruktiva, sakliga diskussioner. De kritiserade också att det krävs en titel och ett känt namn för att komma in på tryckta medias debattsidor. Rothstein användes som exempel för att hävda dessa teser.Sedan finns det förstås andra kommentarer som inte för debatten framåt, utan bara blir pajkastning. Detta bör ändå inte vara skäl att avfärda de seriösa kommentarerna genom att kalla dem personangrepp och kloakbrunnar.

  Gilla

 4. My name is Christian Hofman. This is a very happy day of my life thanks to the help that Dr. .nosakhare has given me to help me recover my ex-wife with his spell of love and magic. I was married for 6 years and it was so terrible because my wife was really cheating and looking for a divorce, but when I came across Dr..nosakhare email on the internet about how he has helped so many people get their ex back and help fix the relationship and make people happy in their relationship. I explained my situation and then I sought his help, but to my greatest surprise, he told me that he would help me with my case and that I am now celebrating because my wife has totally changed for the better. She always wants to be by my side and can not do anything without my present. I am really enjoying my marriage, what a great celebration. I will continue to testify on the Internet because Dr..nosakhare is a true spell caster. NEED HELP? CONTACT -Email- blackmagicsolutions95@gmail.comyou can also add him on Whats-app: +2349083639501He is the only answer to your problem and makes you feel happy in your relationship. And it is also perfect in your relationship. you want your ex back?want a love spell for a new lover?Childless problem solution?Financial problem solution?Weak Erection & Quick Ejaculation?the solution to sickness and diseases of the body You want to be promoted in your office.Divorce problem solution?Whatsapp or call +2349083639501(please Ignore if you don't need help)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s