42 231

Förtroendet för politiker ökar i Sverige. Närmare hälften (49 procent) uppgav att de hade mycket eller ganska högt förtroende för svenska politiker i 2006 års valundersökning. Jämfört med bottennappet 1998 års val (31 procent) är förtroendetillväxten markant. Om trenden fortsätter är vi snart tillbaka på 1960-talsnivåer.

Den stundande lågkonjunkturen kommer sannolikt pröva förhållandet mellan medborgare och politiker igen. Våra förtroendevalda kommer att behöva fatta mängder av obehagliga beslut. Låt oss hoppas att de ges bättre möjligheter än under 1990-talskrisen att faktiskt förklara besluten för medborgarna.

Fortfarande har omkring var tionde väljare ett mycket lågt förtroende för politiker. Svaren på öppna frågor om varför gör gällande att politiker för det första ”lovar runt och håller tunt”. För det andra är politiker i första hand ute efter att ”sko sig själva” ekonomiskt. Ingen av dessa föreställningar visar sig dock hålla för systematisk empirisk granskning. Politiker har nämligen — och det gäller i hela västvärlden — en stark tendens att faktiskt följa de vallöften de utställt i valrörelserna. Och av de 42 231 kommunalt förtroendevalda politikerna i vårt land; gissa hur många som är deltids- eller heltidsarvoderade? Två komma fyra procent. Två komma fyra procent (läs mer i SCBs rapport om förtroendevalda).

/Henrik Oscarsson

2 kommentarer på “42 231

  1. Terroristattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001 markerar ett viktigt trendbrott i hela världen när det gäller politiskt förtroende. De flesta bedömare ställer förtroendeökningen i samband med denna händelse som innebar ett nytt världspolitiskt klimat.Eftersom de här uppgifterna om politiskt förtroende är insamlade i anslutning till valrörelser speglar kanske siffrorna hur spännande, intressant och upplyftande dessa tillställningar varit. Valet 1998 var kanske det tristaste riksdagsvalet i svensk politisk historia. Men 2006 var det rejält drag i valrörelsen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s