Mandatlös trots klarad spärr?

Lissabonfördraget ger Sverige 20 platser i Europaparlamentet. Men fördraget har inte trätt i kraft. Enligt valmyndigheten är det därför 18 svenskar som skall ta plats i parlamentet efter eup-valet i juni 2009.

Hela Sverige är en valkrets och det är den vanliga jämkade uddatalsmetoden som används för att fördela mandaten mellan partierna. Om det blir många partier som klarar fyraprocentspärren är det faktiskt inte säkert att mandaten räcker till för att ge alla partier ett mandat. Jag roade mig med att simulera 10 000 000 valresultat där åtta partier klarat 4%-spärren. Syftet var att uppskatta den högsta procentandelen ett parti skulle kunna få i Europaparlamentsvalet 2009 utan att fördenskull vinna ett mandat. Svaret: 4,44523 procent skulle vara den teoretiska maxgränsen för ett parti som klarat fyraprocentspärren men ändå blir utan mandat eftersom 18 mandat inte räcker till.

Risken för ett sådant suboptimalt utfall av vårt valsystem är liten. Under förutsättning att 8 partier klarar spärren skulle detta inträffa endast i 0,06 procent av alla fall: sex gånger på 10000 europaparlamentsval! Den rimliga slutsatsen är att vi nästan helt kan bortse från risken att vårt valsystem inte ger mandat åt partier som klarar spärren.

/Henrik Oscarsson

5 kommentarer på “Mandatlös trots klarad spärr?

  1. Hej Henrik,jag tänkte bara påpeka att din räknare till EP-valet verkar gå fel? Vallokalerna öppnar på morgonen den 20 maj 2009.Konceptet \”valdag\” har i allt väsentligt upphört att existera, utom för valadministratörerna.

    Gilla

  2. Intressant analys i övrigt. Vi har också gjort ett gäng simuleringar och konstaterar att det ska en extremt ovanlig situation till för att vi ska gå mandatlösa ur en situation där vi tar oss över ribban.Det är också intressant när andra mandatet kommer. I vissa situationer kan det räcka med så lågt som 6,67%.

    Gilla

  3. Hej Rick!Du har förstås rätt. Min räknare är dock inställd på när vallokalerna stänger kl 20:00 den 14 juni. Då är det svenska eup-valet över och vi får veta hur det gått. /Henrik Oscarsson

    Gilla

  4. Okej, men då vill du ändå ändra räknaren. :)Vi trodde också först att valdagen skulle vara den 14 juni, baserat på vad vi visste och 2004 års val, men Valmyndigheten har annonserat ut den sjunde som valdatum.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s