Varifrån kom sd-väljarna?

Analyser av valundersökningarnas tvåvalspaneler ger följande balansräkning för sverigedemokraterna i 2006 års riksdagsval: Sverigedemokraterna gjorde bruttovinster från väljare som röstade blankt (+17 000) eller avstod från att rösta (+5 000) i 2002 års riksdagsval. Trafiken till och från sd och Allianspartierna var tog i huvudsak ut varandra. Bruttovinsterna från partierna i s-blocket var desto större: Sverigedemokraterna vann +17 000 väljare från socialdemokraterna, +9 000 från miljöpartiet och +5 000 från vänsterpartiet. Sd vann omkring 8 000 förstagångsväljare i 2006 års riksdagsval.

Not: Analyserna bygger på 2 654 personer som deltagit i 2002 och 2006 års svenska valundersökningar. Eftersom sverigedemokraternas väljare är något underrepresenterade i 2006 års valundersökning är partiets bruttovinster också något underskattade. Läs mer om väljarrörlighet i boken Regeringsskifte.

/Henrik Oscarsson

7 kommentarer på “Varifrån kom sd-väljarna?

 1. Mycket intressant information. Jag har väl trott att det kunde lika något i vulgärpropagandan från oppositionen att Sverigedemokraterna skulle vara väljare från den borgerliga kanten och att förslaget om kontrakt för invandrare skulle vara ett försök att locka tillbaks väljare som gått till SD.Strömmarna till och från alliansen tog väsentligen ut varann skriver du. Var volymerna stora eller små?

  Gilla

 2. Hej! Kul att folk vill veta mer. Vill man ha bruttotalen i procent kan man dividera med antalet röstande i 2006 års val (5 650 416) eller, om man hellre vill, med det totala antalet röstberättigade (www.val.se).Rörelserna mellan sd och Allianspartierna är mycket små, nära noll. Sd tappade 2 000 väljare till moderaterna och vann 2 000 väljare. Småttigt. Och plus minus noll.

  Gilla

 3. Finns Landskronatalen nedbrutna? De plus 20 procent som togs där, högst i landet, vill anekdotisk bevisning ha till övervägande frustrerade borgerliga ( mest moderata) proteströster.

  Gilla

 4. Nej, tyvärr Christina. Det är inte möjligt att genomföra motsvarande panelanalys endast i Landskrona. Det statistiska underlaget räcker inte på långa vägar. Men jag håller med om att vi skulle lära oss mycket om väljarbeteende genom att närstudera vissa kommuner 🙂

  Gilla

 5. Procentantalen ska NATURLIGTVIS vara av antalet som tidigare röstade på respektive parti. Alltså t.ex. hur många procent AV DEM SOM I FÖREGÅENDE VAL RÖSTADE PÅ FOLKPARTIET röstade i det aktuella valet på Sverigedemokraterna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s