Lycka livet igenom

Hur nöjd är du med ditt liv? Lyckoforskningen är mycket omfattande och alltid intressant att följa. SOM-institutet har mätt livstillfredsställelse sedan 1996. Figuren nedan är en sammanställning av hur nöjda män och kvinnor är med sina liv. Den visar hur stor andel som svarat att de är ”mycket nöjda” med sina liv för varje åldersgrupp mellan 15 och 85 år (n=24000 personer 1996-2003).

Det visar sig att vi inte är lika lyckliga hela livet. Och män och kvinnor har olika lyckoutveckling genom livet. Unga män i 15-18-årsåldern startar mycket lyckliga (mer än 40 procent nöjda med livet) men därefter följer två stora ras, först mellan 20-25 år (ned till 27 procent) och sedan, mellan 35-45 år, ned mot 22 procent. Efter 45 blir män allt lyckligare med ökad ålder. Män har sin längsta sammanhängande lyckoperiod mellan 65-70 år.

Kvinnor är lyckligare än män under hela livet med undantag av åldrarna 15-20 år. Lyckoraset kommer tidigare för kvinnor (30-35 årsåldern) och är inte lika stort som för män. Efter 50-årsstrecket följs män och kvinnor åt när det gäller andelen nöjda med livet.

Figuren är rätt kul att fundera vidare kring. Bakom resultaten gömmer sig förstås många förklaringar till variationer i mänsklig lycka och livstillfredsställelse. Vi blir t ex lyckligare av gemenskap, vänner, livskamrater, giftermål och pengar (men mindre lyckliga av att skaffa barn). Hur tolkar du figuren?

/Henrik Oscarsson

2 kommentarer på “Lycka livet igenom

  1. Det är viktigt att påpeka att kurvorna inte gäller för vars och ens utveckling under respektive livstid, utan hur dagens 15-åringar (t.ex.) upplever sin situation, i relation till dagens 65-åringar (t.ex.).Många av oss som nu är 60+ skulle nog inte gå med på att vi var särskilt lyckliga i de övre tonåren. Själv anser jag att min lyckligaste tid var ungefär 35-45, så min kurva blir nästan inversen av ovanstående. Med reservation för hur man nu graderar lycka förstås…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s