Lund +1 : Göteborg -1

Under (alltför) lång tid har man inom Göteborgs universitet stött och blött frågan om huruvida GU skall inrätta ett Göteborg Institute for Advanced Studies. Idén har väckt stor entusiasm bland GUs forskare. GIAS var tänkt att attrahera de bästa toppkrafterna inom internationell forskning i form av kortare eller längre besök i den göteborgska forskningsmiljön. Unga göteborgsforskare skulle få en personlig direktkontakt med forskningsfronten på sin egen hemmaplan och därmed ges strålande möjligheter att utveckla sina idéer, nätverk och färdigheter.

GU skulle dramatiskt höja sin ambitionsnivå och öka sin synlighet och närvaro internationellt. GIAS skulle i ett slag ha kunnat innebära ett rejält kvalitetslyft och en helt nödvändig internationalisering för forskningen vid Hum-Sam-Utbildningsvetenskap-Handelshögskolan. Bra forskning ger bra utbildning. Bra utbildning ger studenter i världsklass. Studenter i världsklass skänker innovationskraft till staden Göteborg.

Men. Målmedvetenhet, ambition och handlingskraft krävs för att förverkliga goda idéer. Av någon outgrundlig anledning tycks dessa kvalitéer saknas hos Göteborgs universitet. Nu har Lunds universitet ”snott” idén. Jag kan bara gratulera Lund till deras nya satsning på ett Institute for advanced studies. Grattis, Lund!

Det här är förstås allvarligt inte bara för Göteborgs universitet att bli omsprunget av Lund även här (Lund fortsätter kamma hem starka forskningsmiljö-medel från Linnéstödet). För Göteborg är det förödande när innovationer för att attrahera hjärnkraft till regionen inte tas till vara. Göteborg kan inte överleva enbart som evenemangsstad. Vad skall vi ha ett av europas största universitet till om vi bara vill spela i andradivisionen?

/Henrik Oscarsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s