Gammal vet bäst?

Ja, så är det. Åtminstone när det gäller politisk kunskap. Och män är kunnigare än kvinnor (i hela världen faktiskt). Gruppen män 60+ vet mest om politik. De har snittpoäng i närheten av 10 på valundersökningarnas kunskapsindex med 17 kunskapsfrågor. Unga förstagångsväljare börjar mycket svagt. I genomsnitt klarar 18-22 åringar av att svara rätt på i bästa fall fem av sjutton frågor. Kunskapstillväxten pågår sedan hela livet och följer alltså samma livscykel som exempelvis politiskt intresse, exponering för nyheter och valdeltagande.

Kunskapsindexet
Vilka frågor som ställs? Hälften av frågorna har med personkännedom att göra. Uppgiften är att placera personer som t ex Bosse Ringholm, Jan Eliasson, Carin Jämtin och Karin Pilsäter i rätt parti. Resterande frågor handlar om sakkunskaper; att tala om huruvida påståenden är korrekta eller felaktiga. Påståenden som användes 2006 är t ex ”Den öppna arbetslösheten i Sverige är idag mindre än 5 procent”, ”Sjukersättningen från försäkringskassan är idag 90 procent av lönen från den första sjukdagen”, ”Spanien är med i EU”, ”Sveriges Riksdag har 349 ledamöter”, ”Betyg i skolan får tidigast ges på höstterminen i årskurs 8” eller ”Under valperioden 1998 – 2002 hade Sverige en socialdemokratisk enpartiregering”.

Kunskapsmätningar av det här slaget kan kritiseras i oändlighet. Vad är politisk kunskap? Vad är relevant för väljarna att känna till egentligen? Varför skall just den här kalenderbitarkunskapen visa att en väljare är politiskt sofistikerad? Just därför är det en utmaning att analysera politisk kunskap. Vi har kunnat visa att politisk kunskap är endimensionellt: Personkunskaper, systemkunskaper, partiståndpunktskunskaper och sakkunskaper går hand i hand. Intressant nog är samvariationen med formell utbildning väldigt låg i Sverige.

Läs mer om våra analyser av politisk kunskap på http://www.valforskning.pol.gu.se/. Se även artikeln ”A Matter of Fact. Knowledge Effects on the Vote in Swedish General Elections” i Scandinavian Political Studies 2007:3.

/Henrik Oscarsson

En kommentar på “Gammal vet bäst?

  1. Detta var väldigt intressant. Stärker mig i min tro att Piratpartiet kommer att lyckas, för integritetsfrågan är något som angår unga och något de både är intresserade av och förstår. Det blir en intressant valrörelse i år den saken är klar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s