400 timmar

Som bäst sitter landets medieredaktioner och planerar bevakningen av Europaparlamentsvalet 2009. Beslut om vilka resurser som skall läggas på mediebevakningen är en första indikator för hur spännande och intressant valet uppfattas. Från min horisont verkar satsningen bli något större än sist. Men det säger inte så mycket. Sedan premiären 1995 har mediebevakningen av Eup-valet minskat för varje gång.

Den magra mediebevakningen har konsekvenser för kunskapsbildningen bland väljarna. En kraftig majoritet av junilistans väljare 2004 uppfattade exempelvis att junilistan slogs för ett svenskt utträde ur EU. Väljarna var märkligt nog kunnigare om EU-frågor i samband med 2002 års riksdagsval än i samband med EUP-valet 2004.

Balansen mellan nyhetsvärde och demokratiskt ansvarstagande är delikat för landets medieredaktioner. SVT sände 400 timmar extra valbevakning inför riksdagsvalet 2006. Hur många blir det den här gången? Mellan skål och vägg lade SVT 50 miljoner på bevakningen av riksdagsvalet 2006. Hur mycket satsas på bevakningen av Europaparlamentsvalet?

/Henrik Oscarsson

4 kommentarer på “400 timmar

 1. Hej Henrik,Har en fråga till dig som dock inte rör inlägget. Vad har Norge för nedre gräns/spärr vid val? Av den information jag tillhandahållit verkar det som att de inte har någon nedre gräns för distriktsmandat men 4% för utjämningsmandat. Om det nu är så vad kan det tänkas ha för fördelar gentemot den svenska varianten?Tacksam för svarMvhJohan

  Gilla

 2. Självklart har medieredaktionerna ett stort ansvar, men jag tror också att det handlar om hur de politiska partierna informerar om valet – och att man har attraktiva kandidater, som väcker intresse. Jag tror också att du och dina forskarkollegor kan bidra till intresset genom skarpa analyser och intressanta debattinlägg.

  Gilla

 3. Hej Johan!Så vitt jag vet har du rätt! Med många partier, 19 fylken och totalt enbart 169 stortingsmandat att fördela behövs ingen fyraprocentspärr när de första 150 mandaten till stortinget fördelas. Den \”inbyggda\” effektiva spärren slår till. Den norska fyraprocentspärren gäller endast för fördelning av de 19 utjämningsmandaten. Jag vill varmt rekommendera min norske kollega Bernt Aardals hemsida, där finns extremt mycket matnyttig information: http://home.online.no/~b-aardal/Vore kul att se vad ett norskt valsystem hade givit för valresultat i Sverige. Har inte tid just nu att räkna på det. Vi har ett avsevärt större parlament (349) vilket innebär att det finns bättre möjligheter att regionalt starka partier faktiskt skulle kunna knipa ett enskilt mandat. Jag får återkomma i frågan./Henrik Oscarsson

  Gilla

 4. Vore intressant att veta hur många timmar SVT lade ned på bevakningen av presentvalet i USA och nu då Europaparlamentsvalet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s