Opinionsjournalistikens fällor 1

Alla som läst några poäng statistik vet att felmarginaler för urvalsskattningar av proportioner (procenttal) är som störst för skattningar nära 50 procent och som minst nära 0 eller 100 procent. Felmarginaler är alltså större för skattningar av t ex s-blockets opinionsstöd än för skattningar av partier som ligger i närheten av fyraprocentspärren. Precisionen i sverigedemokraternas opinionssiffror är alltså bättre än för Allianspartiernas samlade opinionsstöd. Det här måste man ta hänsyn till i tider av krympande blockavstånd.

Som vanligt är landets opinionsjournalister slarviga i överkant med tolkningar och rubriksättningar. Under slutspurten av valrörelsen 2006 var det helt jämnt mellan blocken. I endast en (!) publicerad mätning kunde man konstatera endast en statistiskt signifikant skillnad i opinionsstöd mellan v-s-mp och c-kd-fp-m. Den enda rimliga tolkningen av de 25 mätningar som publicerades 1-17 september var att racet mellan blocken var ”too close to call”.

En quick and dirty-sökning i Retrievers mediearkiv backar upp min minnesbild. Jag får mer än hundra träffar under denna period med sökord som ”Alliansen leder”, ”Alliansen har övertag” och ”Alliansen har ett försprång”. Sveriges tidningsläsare fick under slutspurten, framför allt sista veckan, läsa ganska mycket om den där Alliansledningen som alltså inte var statistiskt säkerställd i 24 av 25 mätningar. En snabb genomläsning visar att det aldrig nämns huruvida blockavståndet är statistiskt säkerställt (åtminstone inte i de artiklar jag hittade).

TABELL Blockavstånd i publicerade opinionsmätningar 1-17 september 2006.

Så nu när avståndet mellan blocken tycks börja krympa och vi ser en utveckling mot utjämning i opinionsläget är det kanske dags att lära sig räkna ut felmarginaler för blockavstånd?

/Henrik Oscarsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s