Dra dig ur, Affe

Alf Svensson står på nionde plats på kristdemokraternas lista inför Europaparlamentsvalet. Han kan mycket väl bli vald. Om kristdemokraterna gör ungefär samma resultat som förra gången (5,85 procent eller 142 704 röster) och andelen personröstare blir ungefär detsamma som då (59 procent) räcker det teoretiskt med drygt fyra tusen röster för att nå över femprocentspärren för personval.

Jag bedömer att Alf Svensson drar in långt fler än fyratusen personröster. Alf tillhör en av de mest populära partiledarna i historien. Han är dessutom en av de få partiledare under årens lopp som vi kunnat konstatera positiva partiledareffekter för (1998). I avsaknad av en Anders Wijkman eller Lennart Sacredéus i listtoppen är det inte ett helt osannolikt scenario att Svensson drar in minst lika många personröster som toppnamnet Ella Bohlin.

Problemet är att Alf Svensson gjort klart att han inte tänker acceptera väljarnas mandat. Han tänker inte sätta sin fot i Europaparlamentet om han skulle bli vald. Han står bara med på listan för att visa sitt stöd för listan. Det hela är mycket märkligt givet andan i personvalssystemet.

Kristdemokraterna har syndat förr när det gäller att missbruka personvalssystemet. Men att ställa upp icke uppriktiga kandidater i ett val där personröstningen verkligen betyder något tar priset. Blir Svensson förtroendevald kandidat blir han tvingad att omedelbart bryta detta förtroende. Så här kan vi väl inte ha det?

Om det här sättet att tänka vinner terräng utanför kd, ja var skall det då sluta? Ska socialdemokraterna ha med Ingvar Carlsson eller Jan Eliasson på sin lista? Hans Blix och Bengt Westerberg kan väl uppträda på folkpartilistan? Vänsterpartiet kan väl ha med populäre Jonas Sjöstedt fast han slutat och bor i New York? Varje parti kan säkert dra fram namn som kanske väcker uppmärksamhet för listan men där kandidaturen inte är värd något. Men det menar jag är sabotage mot andan i personvalssystemet.

Listorna till Europaparlamentet spikas officiellt den 13 mars. Kristdemokraterna har alltså tid på sig att rätta till misstaget.

/Henrik Oscarsson

3 kommentarer på “Dra dig ur, Affe

  1. Jag har hört Alf S själv i Ekot säga att han ändrat sig och är beredd att åka till Bryssel. Det kan man betvivla om man vill. Men saken är nog inte fullt så enkel som du vill antyda./VS

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s