The Right Stuff?

Här är den oundgängliga länksamlingen för alla som tänker sig delta i det svenska Europaparlamentsvalet den 7 juni. I listan ingår alla kandidater som står på valbar plats enligt den senaste opinionsmätningen (någon begränsningsregel var jag tvungen att ha…). I första hand gäller listan kandidaternas hemsidor. En del av dem har också egna bloggar.

Det finns förstås fler kandidater. Partiernas valsedlar hittar du här. Du kan också gå in på europabloggen och läsa på.

1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Olle Ludvigsson (s)
4 Anna Ibrisagic (m)
5 Åsa Westlund (s)
6 Christofer Fjellner (m)
7 Marit Paulsen (fp)
8 Göran Färm (s)
9 Susanna Haby (m)
10 Carl Schlyter (mp)
11 Anna Hedh (s)
12 Eva-Britt Svensson (v)
13 Hans Wallmark (m)
14 Jens Nilsson (s)
15 Lena Ek (c)
16 Olle Schmidt (fp)
17 Christoffer Järkeborn (m)
18 Hillevi Larsson (s)
————————————————————
19 Inger René (m) får mandat om Lissabon ratificeras
20 Ardalan Shekerabi (s) får mandat om Lissabon ratificeras

5 kommentarer på “The Right Stuff?

 1. Henrik,I de opinonsundersökningar som görs inför EP, mäst också FI, PP och andra alternativ som tenderar att handra i gruppen \”övriga\”? Tas mobiliseringsfaktorn in i procentsatserna eller mäts endast val, oberoende om man tänker rösta eller inte?Sen undrar jag när nya SOM undersökningen finns tillgängölig för oss vanliga dödliga? Hörde rykten om att du också var involverad i en artikel om detta som var på gång?MvhMikael Elmlund

  Gilla

 2. Instituten är förstås villiga att mäta allt om det finns beställare. Jag ser ett potentiellt nyhetsvärde framför allt för enskilda partier som vill kunna pusha för sina kandidater. Men kryssopinionen är svårmätt. Sextio procent kryssare av knappt fyrtio procent röstare motsvarar knappt en fjärdedel av valmanskåren. Men det vore kul om någon kostade på sig en följdfråga i en regelrätt partisympatimätning.I de svenska valundersökningarna vet vi vilka som personkryssat och vi ställer en mängd intervjufrågor kring kryssandet i besöksintervjuerna. Resultaten brukar inte vara särskilt uppmuntrande för de som tycker om inslag av personval: I riksdagsvalen är det ungefär hälften av de som personkryssat som i efterhand kan ge ett rimligt svar om vilken kandidat de kryssat. Personvalet har en bit kvar… /H

  Gilla

 3. Hej Mikael!De två opinionsmätningar jag känner till har redovisats här på min blogg. I båda fallen är personer som saknar intention att rösta i EUP-valet borttagna ur procentberäkningarna. Sifo särredovisade både jl, pp och sd i sin januarimätning. http://www.henrikoscarsson.com/2009/02/eu-parlamentsvalet-just-nu.htmlSOM-undersökningen 2008 blir tillgänglig för forskning under våren 2010. Mars kanske? Deltagande forskningsprojekt har som vanligt ett års embargo på data. /Henrik Oscarsson

  Gilla

 4. Jag tror att man än så länge ska tolka opinionsundersökningar inför EUP med mycket stor försiktighet. I Eurobarometern från i höstas (EB70) uppgav 31 procent att valet hålls 2009. Siffran har troligen ökat något sedan dess men okunskapen om detta val är troligen fortsatt mycket stor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s