EUP-hemsida saknar valresultat

På Europaparlamentets hemsida finns enorma mängder information inför det stundande valet i juni. I pressmappen återfinns sammanställningar land för land av valdeltagandet i de EUP-val som hållits sedan 1979, utvecklingen av andelen kvinnor i parlamentet, information om nya löner för parlamentarikerna (redan i andra stycket!), redogörelse av vallagar i olika länder och så vidare.

Men. Jag har hittat ett möjligt förbättringsområde när det gäller informationen till journalister och allmänhet: kanske borde det finnas information om valresultatet i de närmast föregående Europaparlamentsvalen! Existerande partigrupper listas, liksom alla ledamöter men partiernas inbördes styrkeförhållanden omnämns inte med ett ord!

Efter en rätt omfattande surfsession konstaterar jag att på Europaparlamentets hemsida finns inga sammanställningar av hur Europaparlamentsvalen har slutat (endast hänvisningar till Valmyndigheten och nationella valresultat). Smått fantastiskt, egentligen! Inte heller på den internationella sidan ger diverse fritextsökningar något resultat ens i arkivsamlingarna. Skrivningarna om att ”Europaparlamentet är EUs enda direktvalda organ” blir lite märkliga i ljuset av att det saknas information om valresultaten.

Nåväl. För min egen skull ställde jag samman en liten kom ihåg-lapp. Med Wikipedia som huvudkälla (!). Det är ju procentfördelningen man vill åt:

De två senaste Europaparlamentsvalen har lett till små förändringar av partigruppernas relativa storlek. ELDR (Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa) där Centerpartiet och Folkpartiet ingår var de stora vinnarna vid senaste EUP-valet (+4,0 procentenheter). Även IND/DEM (Gruppen Självständighet/Demokrati) där Junilistan ingår blev starkare (+2,5 procentenheter) vid det senaste parlamentsvalet. Valets största förlorare 2004 blev PES (Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet) där Socialdemokraterna ingår (-1,5 procentenheter).

2 kommentarer på “EUP-hemsida saknar valresultat

  1. Hej Henrik!Jättebra att du granskar vår information men tidigare valresultat finns faktiskt tillgängliga på Europaparlamentets hemsida:http://www.europarl.europa.eu/elections2009/legislature/default.htm?language=SVhttp://www.europarl.europa.eu/elections2004/ep-election/sites/sv/results1306/countries/se/results/table.htmlhttp://www.europarl.europa.eu/election/results/s_tab.htmMed vänlig hälsning,Anna BäckmanPressekreterareEuropaparlamentet

    Gilla

  2. Hej Anna och tack för länkarna! Medger att jag var lite ogin när jag inte hittade precis vad jag ville ha.För att snabbt kunna bedöma partigruppernas styrkeförhållanden och jämföra med tidigare EUP-valresultat vill jag gärna ha snabb tillgång till procentfördelningarna, det vill säga hur stor andel ledamöter de olika partigrupperna har. De finns dock inte någonstans. Nu har jag ju gjort en sådan tabell så nu klarar jag mig 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s