Piratpartiet goes "low tech"?

Piratpartiet behöver mobilisera drygt 100 000 väljare för att ta en plats i Europaparlamentet i valet den 7 juni. Uppskattningen bygger på att ungefär lika många svenskar röstar som i det förra EUP-valet, det vill säga två och en halv miljon.

32 000 medlemmar är förstås en bit på väg. Det är nästan lika många som verkligen röstade på partiet i 2006 års riksdagsval (35 000). Hur stor överlappningen är mellan tidigare väljare och nuvarande medlemmar finns såvitt känt ingen information om. Låt oss säga att PP i bästa fall, som ett maxestimat, är halvvägs till en plats i EU-parlamentet just nu.

Resonemanget förutsätter förstås att alla Piratpartiets medlemmar, sympatisörer och väljare verkligen går till valurnorna. Mobiliseringen av PP:s många unga väljare till ett lågstimulusval som Europaparlamentsvalet blir en stor utmaning. Sist röstade endast 27 procent av förstagångsväljarna i EUP-valet enligt SCB. För en valforskare blir det mycket spännande att följa partiernas kamp om att mobilisera ungdomarna.

Själva röstningshandlingen behöver piratpartisten i så fall göra ”Away From Keybord”. Dessutom betydligt mer low tech (stoppa ned papperslapp i kuvert) än vad jag misstänker att anhängarna är vana vid. Många uttrycker önskemål om att kunna e-rösta. Men jag är efter rätt mycket funderande fortfarande varm anhängare av dagens system. Det är en ofta bortglömd styrka i svensk valadministration att rösträkningen är manuell och starkt decentraliserad. Det är omöjligt att begå valfusk i större skala utan att det avslöjas. Om valförberedelserna går som det är tänkt kan röstsammanräkningen i princip genomföras i ljuset av stearinljus. Och trots en helt manuell rösträkning går det mycket snabbt att räkna rösterna. Efter knappt två timmar brukar ett preliminärt valnattsresultat föreligga. I en liten demokrati som Sverige behövs inga röstningsmaskiner. Öppenhet och insyn är utmärkt med dagens system. Vem som helst har rätt att övervaka rösträkningen i vallokalerna under valnatten.

En kommentar på “Piratpartiet goes "low tech"?

  1. Faktum är att jag tror du har stort stöd ibland många piratpartister för uppfattningen att en styrka med det svenska röstsystemet är att det är svårmanipulerat. Väldigt många av oss är nämligen såpass tekniskt kunniga att vi inser de oändliga möjligheterna att manipulera elektroniska dito.Vad gäller mobiliseringen till själva röstningen så har faktiskt piratpartiet ett verktyg som många av de stora partierna saknar, nämligen en omedelbar kommunikationskanal till samtliga medlemmar i form av mailadress och i huvuddelen av fallen, mobiltelefonnummer. Just i ett val där en överväldigande majoritet av väljarna inte tycker det är viktigt att rösta, så finns det en betydande möjlighet att dessa medlemmar, var och en på sitt håll, ska lyckas övertyga några stycken annars oengagerade medborgare att faktiskt gå till vallokalen och lägga sin röst på piratpartiet, för att därigenom markera att man är missnöjd med det sätt sin integritets och frihetsfrågor på nätet sköts.Jag inser att kopplingen mellan medlemsantal och väljarantal för piratpartiet är helt annorlunda än för andra partier, men vid valet 2006 gick det ca 5,5 väljare/medlem. Skulle det hålla för EU-valet skulle det alltså ge uppåt 200 tusen röster…Eller menar du att ALLA sympatisörer nu är medlemmar?Om så är fallet, så vore det ett fullständigt idealtillstånd för ett politiskt parti, och något för de andra partierna att fundera över, eller hur? I synnerhet som ca hälften av dessa medlemmar också anmält att de vill delta aktivt i opinionsarbetet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s