Det ser nu ut som att partierna kommer använda EUP-valet som ett slags testballong för politisk TV-reklam. Lockpriserna från TV4 var för attraktivt för partierna. Filmerna de ändå tänkt lägga ut på YouTube Obama-style (?) kommer vi nu också få se på TV4. Återstår att se om det blir korta 30-sekundare som är det vanliga amerikanska formatet eller om det blir längre filmer.
Hög tid att snabbt försöka läsa på. Vad säger forskningen? Man skulle kunna tro att forskningslitteraturen kring effekter av politisk TV-reklam på väljarbeteende skulle vara enorm med tanke på de summor som kandidater och partier satsar under amerikanska valkampanjer. Märkligt nog inte, enligt Franz & Ridout (2007). Det mesta av forskarkraften tycks ha ägnats åt att undersöka frågan huruvida negativt kampanjande verkligen leder till minskat valdeltagande. Denna kontrovers har genererat hyllmeter av studier (hoppas kunna återkomma i den intressanta frågan inom kort).
Så funkar verkligen politisk TV-reklam? Det korta svaret på frågan hämtat från den nyaste litteratur jag kunde hitta tycks vara: Ja, politisk TV-reklam fungerar. Omfattande och noggranna studier av väljares exponering för Republikanska och Demokratiska valbudskap under 2004 års presidentvalsbatalj mellan Bush och Kerry visar exempelvis att de typiska 30-sekundarna har en tydlig påverkan på såväl väljarnas evalueringar av kandidaterna som valet av parti.
Effekterna är också starkare bland personer med svaga politiska kunskaper än bland politiskt kunniga väljare. Ett svenskt Europaparlamentsval där väljarna är mindre kognitivt mobiliserade än i ett riksdagsval skulle alltså passa utmärkt för introduktion av TV-reklam.
”…we find ample evidence that exposure to advertising can move votechoice and influence attitudes towards candidates. Further still, we find that advertising’s influence is moderated most consistently through political knowledge, with those lower in political information more influenced by ad messages” (Franz & Ridout 2007).
Bakom enkla svar döljer sig som alltid en betydligt mer komplicerad verklighet som rör data, mätinstrument, undersökningsdesign och analysmetoder. En ännu olöst kontrovers gäller exempelvis om politisk TV-reklam har starkare effekter bland svagt partiidentifierade, flytande väljare (independents) än bland personer med starkare partianknytning (dvs de som betraktar sig som Demokrater eller Republikaner). En del studier pekar i den riktningen. Andra hittar inte sådana samband.
De relevanta följdfrågan är förstås: Funkar politisk TV-reklam i Sverige? Kan amerikanska forskningsresultat ge någon vägledning alls i ett partidominerat flerpartisystem som det svenska med en mycket annorlunda politisk kultur? Hur kommer väljarna reagera?
Socialdemokraterna tvekar att ge sig på politisk TV-reklam. Men om man får tro den här forskningen vore det ett mycket stort misstag för oppositionspartierna att avstå från TV-reklam: så länge väljare exponeras lika mycket från båda sidor tenderar nämligen effekterna att ut varandra. Att lämna fritt spelrum för motståndaren i TV-rutan är detsamma som att bjuda på väljare. Kapprustning är den logik som styr utvecklingen av amerikanska valkampanjer. Allianspartierna sätter nu press på oppositionen i ytterligare en dimension. Har v-s-mp råd att inte följa efter? TV-bolagen kan börja gnugga händerna inför 2010 års riksdagsval.
Frågan är också hur effekterna av TV-reklam slår i ett flerpartisystem där avsändarna (partierna) är fler än två. Kakafonin lär minska sannolikheten för andra effekter än att partier som är grannar till varandra i partisystemet mjukar upp och vinner varandras sympatisörer. Om reklaminsatserna i huvudsak leder till ökad inomblocksrörlighet är det rätt dåligt använda reklampengar för den som vill slåss om regeringsmakten. Borde de båda regeringsalternativen (v-s-mp) (c-fp-kd-m) samarbeta även när det gäller utformningen av TV-sända 30-sekundare inför 2010 års riksdagsval?
Källa: Franz, Michael M. & Travis N. Ridout (2007) ”Does Political Advertising Persuade?” Political Behavior 29:465-491.
Jag tycks minnas att en viss välkänd Moderat något komiskt har påpekat att problemet för Moderaterna under tiden med Bo Lundgren inte var att de misslyckades med att sprida sitt budskap, utan att det var budskapet som var problemet. Förvisso har jag inte läst artikeln du referar till, men om vi nu antar att politisk tv-reklam \”fungerar\” så måste ju den intressanta frågan bli på vilket sätt, då jag har svårt att se någon som helst anledning till varför resultat (för partiernas del) nödvändigtvis skulle vara positivt.
GillaGilla
Hej Mikael! Du har förstås rätt i att budskapet är centralt för att TV-reklam skall kunna vara effektivt. Misstänker att väljarna i Sverige förväntar sig saklighet och inte överdrifter, fokus på partiets egen politik och inte angrepp på motståndaren, och fokus på sakfrågor och inte personer. Forskningsläget vilar nästan helt på studier från USA. Amerikanska partier vinnlägger sig om att budskapet i TV-reklamen \”fungerar\” (genererar en positivare bild av kandidaten och partiet) genom omfattande och noggranna tester, experiment & fokusgrupper innan de spenderar enorma pengar på att sända reklamen. Budskap skräddarsys för olika väljarsegment. När reklamen väl är \”i luften\” gör man intensiva uppföljningsstudier.Politiskt reklammakeri är en enorm industri i USA. De svenska partierna har mycket begränsade resurser att göra sådant, särskilt inför EUP-valet i juni. Risken att gå på minor är förstås stor. Och visst skulle en politisk reklamfilm i princip kunna vara så dålig att den rekryterar väljare till motståndaren.
GillaGilla
Det blir 30 sek filmer. Det är det paket som TV4 erbjuder. Jag är övertygad om att tv fungerar i Sverige och jag har lite svårt att förstå dem som är kritiska mot tv-reklam. Samma krav på etik, tonfall och sakligt innehåll bör ju gälla oavsett kanalval. Att särbehandla TV förefaller märkligt och känns som en kvarleva från tiden innan nätet. Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna
GillaGilla
Intressant inlägg, Henrik! Och tack för en mycket läsvärd blogg i övrigt.Hur vore det att diskutera tv-reklamens effekter på valdeltagandet?
GillaGilla
Måste man gå så långt som till USA? Tillåts inte politisk reklam i tv i Finland? Titta till exempel på vad Tom Moring har skrivit. Har dock inte koll på om det mest är innehållsstudier, inte effektstudier.
GillaGilla
Tack Ulrika för ett värdefullt tips. Jag kollar upp! /Henrik
GillaGilla
Det jag funderar på är när medier vägrar visa reklam från något/några partier:http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=fullnews&id=1146Hur är det då ställt med demokratin I Sverige. Tittar man på våra grannar i Europa så har de inge större problem att ta med liknande partier som SD i sin reklam. Frågan är är det alla andra det är fel på…
GillaGilla
Vatten på min kavern: http://www.dn.se/opinion/debatt/tv4-diskriminerar-sverigedemokraterna-1.856753
GillaGilla