Med tanke på att det är så få som röstar i EUP-valen (37,9 procent 2004) skulle man kunna tänka sig att de som verkligen går och röstar skulle vara ovanligt engagerade och kanske också mer än vanligt partitrogna. Lågstimulusval som EUP-val borde inte mobilisera många osäkra och tveksamma väljare utan främst de mest engagerade, intresserade och övertygade. Sistaminutenbeslut under valspurtens avslutande dagar borde i så fall vara mindre vanliga i EUP-val än i ett riksdagsval.
Men så är det inte. I Europaparlamentsvalen tenderar väljarna att bestämma partivalet senare än i riksdagsvalen. Andelen väljare som uppger att de bestämt partivalet under sista veckan är 42-44 procent i EUP-valen jämfört med 33-36 procent i riksdagsvalen.
Källa: Svenska valundersökningar 1964-2006
Junilistans väljare 2004 var ännu senfärdigare med sina röstningsbeslut. Hela 69 procent av jl-väljarna bestämde partivalet under den dramatiska sista valrörelseveckan. Det var då junilistan nästan tredubblade sitt stöd på bara några dagar. Opinionsinstituten hann inte med när EUP-väljarna mobiliserades. SVTs vallokalsundersökning 2004, som först skvallrade om junilistans framgångar, möttes initialt med stor skepsis.
Alltså: Riggat för snabba förändringar av partiernas opinionsstöd under den sista valrörelseveckan även den här gången!? Eftersom valdeltagandet är lågt och många bestämmer sig väldigt sent är det en enorm utmaning att genomföra opinionsmätningar. Vi kan förvänta oss stora och snabba förskjutningar i folkopinionen 1-7 juni som inte nödvändigtvis kommer synas i opinionsmätningarna.
Senfärdigare väljare fäster också ökad fokus på hur den politiska agendan egentligen kommer att se ut första veckan i juni. Partistrateger och medierepresentanter gör klokt i att undersöka vad som är inplanerat då och som kan ha konsekvenser för valrörelsen. Det enda jag på rak arm kommer på är nationaldagen 6 juni och Bruce Springsteens konserter på Stockholms stadion.
Du glömmer Sweden Rock Festival, 3-6 juni. Frågan är vad det innebär för demokratin att lägga ett val när 25,000 av landets hårdrockare befinner sig på en camping i Blekinge? Hur många hinner hem i tid för att rösta?
GillaGilla
Om jag satt i valnämnden skulle jag fixa dit en bokbuss där festivalbesökarna kunde förtidsrösta 🙂
GillaGilla
Valnämndens ordförande i Sölvesborg där rockfestivalen äger rum hittar ni här:http://www.solvesborg.se/1679
GillaGilla
Svårast blir väl att packa ned sitt röstkort tillsammans med festivalbiljetten. Röstkort och legitimation krävs…http://www.val.se/europaparlamentet_2009/rosta_nar_var_hur/fortidsrosta/01.html
GillaGilla
VM-kval Sverige-Danmark på Råsunda 6 juni… Och då tänker jag mer på de bakfyllor som uppstår på valdagen efter en svensk 2-0-seger än på den långväga publik som åkt in till Stockholm… :-)Spontant känns det som att det kan finnas lite olika anledningar till varför väljarna bestämmer sig senare. Man har kanske t.ex. inte lika stora förhandskunskaper om partiernas politik vilket gör att man tar längre tid på sig att fatta ett beslut, eller så urholkas väljarnas partitrogenhet av att man betraktar valet som ett andra rangens val där man kan tillåta sig att rösta annorlunda än man vanligtvis gör, inte minst därför att det inte finns en regeringsfråga som står på spel. Man kanske inte ens tycker att det gör lika stor skillnad, dels eftersom väljarnas kunskaper om EU-politik förmodligen är lägre (och man betraktar EU som en mindre viktig institution än den svenska riksdagen, alternativt tycker man att det är svårare att påverka eftersom vi bara är ett av många länder), och dels eftersom svenska MEPar tenderar att rösta ungefär likadant i viktiga fokusfrågor (senast telekompaketet). Men det är bara spekulationer från min sida.
GillaGilla