Engström tar mandat 14

Femtiofyra procent svarar att de inte vet vilket parti de skulle rösta på i EUP-valet i Synovates mätning. Fortfarande är stora delar av valmanskåren inte mobiliserad. Många känner fortfarande inte till att det är val.

Piratpartiet får 5,1 procent i Synovates mätning. Undersökningen låg i fält 20-27 april. En period under vilken Piratpartiet hade god draghjälp av den inrikespolitiska agendan i form av den för fildelargenerationen nedslående domen i Pirate Bay-rättegången och efterspelet om domarjäv. Piratpartiet har en eventbaserad opinionsbildning. Partiet tycks vara beroende av de stora händelserna som tändvätska för medlemmar, sympatisörer och anhängare. När nyheter briserar sker opinionsbildningen mycket snabbt. Frågan alla ställer sig idag är om valrörelseagendan under de känsliga dagarna 1-7 juni kommer att gynna partiet.

Jag har kört mitt lilla mandatfördelningsprogram och fått fram en uppdaterad kandidatlista. Om Synovates mätning var valresultatet 7 juni skulle Christian Engström (PP) ta mandat nr 14.

1 Gunnar Hökmark (m)
2 Marita Ulvskog (s)
3 Anna Ibrisagic (m)
4 Olle Ludvigsson (s)
5 Marit Paulsen (fp)
6 Christofer Fjellner (m)
7 Åsa Westlund (s)
8 Carl Schlyter (mp)
9 Susanna Haby (m)
10 Göran Färm (s)
11 Eva-Britt Svensson (v)
12 Lena Ek (c)
13 Ella Bohlin (kd)
14 Christian Engström (pp)
15 Hans Wallmark (m)
16 Anna Hedh (s)
17 Olle Schmidt (fp)
18 Christoffer Järkeborn (m)
—————————————-
19 Jens Nilsson (s)
20 Isabella Lövin (mp)

Piratpartiets väljare finns samlade i ett mycket snävt segment av väljarkåren. Unga män. Det är en mycket svårmobiliserad grupp. I tidigare EUP-val har valdeltagandet varit omkring 25 procent. Även om PP mangrant lyckas mobilisera denna grupp till valurnorna 7 juni måste partiet sannolikt få fotfäste i fler väljargrupper för att lyckas ta mandat. Som tidigare inlägg har visat mobiliseras väljarna väldigt sent inför EUP-val. Enligt SVT Valu 2004 bestämde var femte svensk partivalet på självaste valdagen.

Vill du jämföra med mina mandatfördelningar från tidigare EUP-mätningar?

http://www.henrikoscarsson.com/2009/03/right-stuff.html
http://www.henrikoscarsson.com/2009/03/sveriges-eup-trupp-just-nu.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s