MP kan ta två mandat, PP kammar noll

Vilket parti skulle du rösta på om det var val till EU-parlamentet idag? Sifo har ställt frågan till 1 894 svenskar. Av dem signalerar fyrtio procent en tydlig intention att sluta upp vid valurnorna. Denna folkminoritet väljer enligt mätningen att skicka företrädelsevis socialdemokrater och moderater till Bryssel den 7 juni. Här kan du se den nya Sifo-mätningen tillsammans med de fem mätningar och prognoser jag hittills skramlat ihop. Från och med nu kommer det att publiceras flera nya mätningar varje vecka. Den spelorienterade mediebevakningen av valrörelsen kommer alltså kunna fira nya triumfer.

Med ledning av Sifomätningen som publicerats idag i flera tidningar ser mandatfördelningen ut enligt nedan: Miljöpartiet tar två (2) mandat i kraft av att vara det tredje största partiet i mätningen. Isabella Lövin gör alltså Carl Schlyter sällskap till Bryssel. Övriga små partier som klarar spärren (v, fp, c, kd) får nöja sig med ett (1) mandat vardera. Socialdemokraterna (8) och Moderaterna (6) skulle ta hem resten av mandaten och skaffar sig därmed ett utmärkt utgångsläge inför de kommande fem åren.

1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Olle Ludvigsson (s)
4 Anna Ibrisagic (m)
5 Åsa Westlund (s)
6 Carl Schlyter (mp)
7 Christofer Fjellner (m)
8 Göran Färm (s)
9 Marit Paulsen (fp)
10 Susanna Haby (m)
11 Anna Hedh (s)
12 Eva-Britt Svensson (v)
13 Lena Ek (c)
14 Jens Nilsson (s)
15 Hans Wallmark (m)
16 Ella Bohlin (kd)
17 Hillevi Larsson (s)
18 Isabella Lövin (mp)
—————————————————————
19 Christoffer Järkeborn (m) får mandat om Lissabon ratificeras
20 Ardalan Shekerabi (s) får mandat om Lissabon ratificeras


Här hittar du min länksamling för kandidaterna till EU-parlamentet

Piratpartiet

kammar noll i Sifos mätning men har ändå 3,4 procent. Det är alltså tredje mätningen där PP får 3-5 procent av rösterna. Michael Marshs prognos (Predict09) ger partiet 8,5 procent. Har PP stulit bubblarplatsen från SD?

7 kommentarer på “MP kan ta två mandat, PP kammar noll

 1. frågan är om sifo med flera har tagit hänsyn till att PP\’s väljare i väldigt hög utsträckning inte har fasta telefoner utan bara mobiler. (instituten ringer bara till fasta telefoner.) Det kan skeva siffrorna en del.

  Gilla

 2. Tyvärr är det svårt, för att inte säga omöjligt, att bedöma exakt hur detta slår för PPs del. Är PP-sympatisörer mer stationära och nåbara på fast lina än andra ungdomar i samma ålder, kan man undra. Kan väl trösta dig och alla PP-fans med att skattningen 3,4 inte är statistiskt signifikant lägre än 4,0.

  Gilla

 3. Tycker det är skönt att PP börjar synas lite mer, tycker det är synd att folk tror att vi bara står för fri fildelning. För den delen tycker jag är väldigt liten egentligen.

  Gilla

 4. Förutom PPs uppgång är det ju inte mycket som hänt i SIFOs siffror sedan februari. Verkar ju faktiskt indikera något metodfel. Jag tänker framförallt på (S) ledning jmf m (M). Är det då att man gör antagandet att fast telefon = trolig röstare i valet, trots att andelen med fast telefon inte längre är representatvi för den yngre delen av väljarna? (dvs att unga som bara har mobil inte heller går och röstar)

  Gilla

 5. Många PP anhängare är unga, unga har i mycket större utsträckning mobil istället för fast telefon, sifo ringer ej mobiler, vi kan bereda oss på ett mycket spännande val.Det är bara att titta på pp webb sida där man söker hjälp för att få frivilliga att åka ut med valsedlar, på mycket kor tid har många lokaler bokats av frivilliga och det är 20 dagar kvar till valet börjar, spännande blir det.

  Gilla

 6. Tror också att det är en väldigt äventyrlig metod att numera ringa enbart fasta telefoner om man vill få en relevant bild av unga väljare…Däremot så är det en välsignelse ifall PP åtminstone förhindrar att SD för nån plats.

  Gilla

 7. \”Har PP stulit bubblarplatsen från SD?\”Har SD på allvar haft någon sådan i EU-valet? SD:s siffror där är genomgående betydligt lägre än de i opinionsmätningarna till riksdagsvalet. Får partiet 2-3 % i EU-valet har man gjort ett utmärkt val, då man i förra valet med möda hankade sig över 1 %. Som Henrik Oscarsson varit inne på missgynnar det låga valdeltagandet i EU-valet SD mer än kanske något annat parti. Därför vore det närmast ett mirakel om SD tog sig in i EU-parlamentet före riksdagen. Och mot den bakgrunden är det alltid lika roligt att höra partiets motståndare mana till ett ökat valdeltagande, vilket man tror kommer att missgynna SD…För övrigt är det knappast samma väljarsegment som PP och SD konkurrerar om, så en eventuell framgång för PP skulle knappast vara på just SD:s bekostnad, eller tvärtom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s