Veckans EUP-valmätningar från Demoskop och Novus är nu publicerade. Jag beräknade ett enkelt genomsnitt för maj månad som bygger på de två senaste mätningarna från respektive institut): m (24,4), c (5,7), fp (8,0), kd (4,6), s (31,2), v (7,0), mp (8,3), sd (1,6), jl (1,5), pp (7,1).
Opinionsläget visar att det lutar åt att hela åtta partier får dela på de 18(20) EUP-mandaten. Det betyder i praktiken att det just nu behövs ett valresultat kring åtta procent för att ett parti skall knipa två mandat. Den hårda striden om andramandatet står i första hand mellan V, PP, FP och MP.
1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Olle Ludvigsson (s)
4 Anna Ibrisagic (m)
5 Åsa Westlund (s)
6 Carl Schlyter (mp)
7 Marit Paulsen (fp)
8 Christian Engström (pp)
9 Eva-Britt Svensson (v)
10 Christofer Fjellner (m)
11 Göran Färm (s)
12 Lena Ek (c)
13 Susanna Haby (m)
14 Anna Hedh (s)
15 Ella Bohlin (kd)
16 Jens Nilsson (s)
17 Isabella Lövin (mp)
18 Hans Wallmark (m)
——————————————
19 Olle Schmidt (fp)
20 Hillevi Larsson (s)
Vi håller tummarna!Det vore förbaskat kul med en riktig skräll för PP i EU-valet, för att verkligen understryka hur obefintligt & valhänt hantering av dessa frågor varit hos de etablerade partierna. För att uttrycka sig diplomatiskt…
GillaGilla
Hur går det för Gudrun tror du? undrar Elin
GillaGilla
Jag sätter värde på dessa uppdateringar. Skulle dock vara roligt att läsa var minimigränsen för tre mandat går? Miljöpartiet har i senaste opinionsundersökningen 10,2%; hur långt ifrån ett tredje mandat är de idag?
GillaGilla
Det går inte att beräkna några fasta \”spärrgränser\” för tre mandat (inte för två mandat heller) eftersom mandatfördelningen är känslig för hur stort stöd alla partierna får. Man kan förstås simulera fram ett slags genomsnitt men den informationen skulle ändå ha begränsat värde.Läs mer här: http://www.henrikoscarsson.com/2008/11/mandatls-trots-klarad-sprr.html
GillaGilla