Att kryssa eller inte kryssa

Det förekommer fortfarande missförstånd kring vårt personvalssystem. Hur skall jag göra om jag vill stödja partiets lista? Skall jag kryssa förstanamnet? Vad betyder det om jag avstår från att kryssa? Väljarna blir inte mindre förvirrade av mediernas försök till vägledning. Så här skrev GP den 9 maj:

”Vill du att den ordning skall gälla som finns på listan sätter du ditt
kryss framför toppnamnet”
GP (9 maj s 65).

Aj aj. GPs information är vilseledande. Det är faktiskt inte möjligt att stödja partilistan i det svenska personvalssystemet. Du kan bara kryssa en kandidat. Ett kryss på förstanamnet är ett kryss på förstanamnet och inte på någon lista. Ett kryss på förstanamnet påverkar ju inte hur många kryss någon av de andra kandidaterna får, eller hur? Andra personkryssare kan ju mycket väl möblera om partilistan även om du och många andra kryssar förstanamnet. Särskilt i ett val som Europaparlamentsvalet där närmare sju av tio personkryssar.

Att avstå från att kryssa då?
Ja, den handlingen betyder endast att du överlåter din kryssmakt till alla dem som valt att kryssa. Att lägga ned en valsedel utan att markera någon kandidat betyder alltså inte heller att man stödjer någon partilista, bara att man överlåter till andra partiväljare att påverka vem som skall bli vald.
Därför finns skäl att avsätta lite kognitiva resurser till att överväga vilken kandidat man vill stödja i Europaparlamentsvalet. (Om man inte kryssar använder man faktiskt inte all den väljarmakt som rösträtten ger oss.) I det svenska personvalssystemet gäller den enkla matematiken att ju fler röster en kandidat får desto större är sannolikheten att han/hon hamnar på valbar plats. Men någon färdig partilista kan man inte stödja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s