Därför ökar valdeltagandet på söndag

Med fem dagar kvar till Europaparlamentsvalet finns skäl att vara försiktigt optimistisk när det gäller valdeltagandet. Här är min lista varför vi kan förvänta oss ett valdeltagande på gissningsvis strax över 40 procent när rösterna räknats på söndag kväll vid 23-tiden. Påståendena kan betraktas som hypoteser. Efter valet kommer vi kunna pröva dem systematiskt med hjälp av alla de undersökningar som just nu är i fält.

 • Valet till Europaparlamentet betyder mer den här gången än tidigare. Flernivådemokratins konturer börjar bli tydligare för medier, politiker och medborgare.
 • Temperaturen i svensk inrikespolitik är generellt sett högre just nu än inför de två tidigare Europaparlamentsvalen 1999 och 2004.
 • I finanskrisens spår liknar agendan i EUP-valrörelsen mer ett vanligt riksdagsval.
 • Den svenska Europaopinionen har aldrig varit mer positiv som just nu. En klar majoritet av svenskarna accepterar det svenska EU-medlemskapet. Svenskarnas bedömningar av vad EU-medlemskapet har inneburit har blivit mer positiv framför allt när det gäller brottsbekämpning, miljö och sysselsättning. I euroopinionen står just nu anhängarna till eurovalutan lika starka som som motståndarna. Enligt 2008 års SOM-undersökning är det endast 22 procent av svenskarna som önskar sig ett utträde ur EU.
 • Ökat fokus på väljarmobilisering. Riksdagens särskilda satsning på ökat valdeltagande, riksdagspartiernas egna reklamkampanjer (bland annat på TV) och Piratpartiets livsnödvändiga mobilisering av de yngre (manliga) väljarna kommer att ha mätbara effekter på valdeltagandet.
 • Medierna har tagit sin uppgift att engagera och informera väljarna på större allvar den här gången. De flesta bedömer att mediernas bevakning varit ”bredare, sakligare och djupare” än vid tidigare EUP-val.
 • Vårt nya förtidsröstningssystem firar nya triumfer när det gäller att montera ned de praktiska hindren för väljarna att avge sin röst. Rapporter om en hittills god inströmning av förtidsröster duggar tätt. Valmyndighetens informationskampanjer och de kommunala valnämndernas goda omdöme när det gäller placeringen av förtida röstmottagningsställen har en positiv effekt på valdeltagandet.

På söndag kväll vet vi!

3 kommentarer på “Därför ökar valdeltagandet på söndag

 1. Svår fråga PA. Shekerabi står på plats 8 på s-listan. Han kan ta sig in på flera olika sätt:1) För att socialdemokraterna skall knipa åtta mandat krävs ett valresultat en bra bit över 30 procent. I ett sådant fall kan Shekerabi komma in i parlamentet (http://www.henrikoscarsson.com/2009/05/vilket-parti-skulle-du-rosta-pa-om-det.html) utan att ha fått en enda personröst (!), under förutsättning att ingen kandidat längre ned på listan får mer än fem procent av personrösterna och därmed knuffar honom nedåt på listan.2) Om s får färre än åtta mandat behöver Shekerabi avancera på s-listan. Det är inte lätt. Då behöver han först klara femprocentspärren för att personrösterna överhuvudtaget skall spela någon roll. Vid förra EUP-valet röstade enbart 616 963 personer på socialdemokraterna och fem procent motsvarade då alltså knappt 31 000 röster. Den här gången lär socialdemokraterna göra ett något bättre val och dessutom kanske valdeltagandet blir högre, och båda faktorerna höjer denna spärr. Ett räkneexempel: I EUP-valet på söndag har drygt sju miljoner svenskar rösträtt (7088045). Låt oss säga att valdeltagandet blir fyrtio procent (2835318 röstande) och att socialdemokraterna får trettio procent (850565). Då är \”spärren\” för personvalet fem procent av de röstande på s, det vill säga 42 528 kryss. För s-kandidater som vill avancera på s-listan i EUP-valet är det en grannlaga uppgift att samla ihop närmare 43 000 röster. Sist var det två s-kandidater som lyckades komma i närheten: Inger Segelström 79 855 personkryss och Åsa Westlund 41 987. Slutsats: Kommer Shekerabi över den beräknade spärren enligt antagandena ovan (43 000 röster) så kommer han att ta plats i Europaparlamentet. Tre eller fyra s-kandidater kan möjligen få ÄNNU fler personröster, men sannolikt inte fler, och i så fall skulle Shekerabi ta det femte eller sjätte s-mandatet. Vi vet inte detta förrän tidigast måndag lunch 8 juni.

  Gilla

 2. Tack, startade just radion, då var du där också. Det var närmast den matematiska beräkningen jag grunnade på, 43000 är rätt mkt folk!/PA

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s