Opinionsläget fredag 5 juni

De stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna backar i de senast publicerade opinionsmätningarna. Dominansen för de två stora håller på att ge vika. Båda har noterat sina sämsta skattningar i opinionsmätningar under denna veckan.

Folkpartiet och Miljöpartiet går desto bättre och snittar kring 11 respektive 9 procent. Piratpartiet håller ställningarna med ett snitt kring sju procent. Junilistan och Sverigedemokraterna har ännu inte flyttat fram sina positioner. De har långt kvar till fyraprocentspärren.

Nedan presenteras alla mätningar inför Europaparlamentsvalet som jag hittills tagit del av. Om du tycker det är smått kan du klicka på tabellen!

Partiernas snitt för de fem mätningar (SKOP, Synovate, Sifo, Novus och Demoskop) som har publicerats den här veckan (2-5 juni) är följande: M (22.3) C (5.8) FP (10.8) KD (4.9) S (28.8) V (5,9) MP (9.5) JL (2.1) SD (2.0) PP (7.1) ÖVR (1.4). Skulle detta stå sig som valresultat blir mandatfördelningen så här (valda kandidater gäller som vanligt under förutsättning att väljarna inte möblerar om partiernas listor genom sina personkryss):

1 Marita Ulvskog (s)
2 Gunnar Hökmark (m)
3 Olle Ludvigsson (s)
4 Marit Paulsen (fp)
5 Anna Ibrisagic (m)
6 Carl Schlyter (mp)
7 Åsa Westlund (s)
8 Christian Engström (pp)
9 Christofer Fjellner (m)
10 Eva-Britt Svensson (v)
11 Lena Ek (c)
12 Göran Färm (s)
13 Olle Schmidt (fp)
14 Ella Bohlin (kd)
15 Susanna Haby (m)
16 Anna Hedh (s)
17 Isabella Lövin (mp)
18 Jens Nilsson (s)
————————————–
19 Hans Wallmark (m) får mandat om Lissabonfördraget ratificeras
20 Amelia Andersdotter (pp) får mandat om Lissabonfördraget ratificeras

5 kommentarer på “Opinionsläget fredag 5 juni

 1. Bloggläsare med huvudet på skaft noterade några konstigheter med mina siffror. Det handlade om decimaler hit och dit så det påverkade inte mandatberäkningarna. Men rätt skall vara rätt. Nu är det uppdaterade siffror i tabellen också!Sugen på fler analyser av opinionsläget? Gå in på http://www.svenskopinion.nu /Henrik

  Gilla

 2. Enligt Synovate skulle SD inte ha något väljarstöd alls, då det står 0,0% i kolumnen. Verkar otroligt!

  Gilla

 3. SDs siffror i synovate ligger i gruppen \”Övriga\” i den sista mätningen. SD har haft för låga skattningar under för lång tid för att särredovisas, enligt Synovates på förhand uppställda regler. Mitt snitt för SD bygger därför på fyra senaste mätningar, inte fem som för de andra.

  Gilla

 4. Jag ser att du tar med pred09 i listan, i så fall så borde jag uppmärksamma dig på att dom har haft två nya förutsägelser sedan dess – varav en skulle falla inom perioden.Å andra sidan, pred09 är väl redan av typen metaanalys (även om jag inte undresökt närmre), så det är väl metodologiskt tveksamt att ta med dem.

  Gilla

 5. Intressant är att notera hur nära senaste Sifo som Pred09 kom en månad tidigare, bortsett framför allt då från JL. Akademiska, matematiska modeller står sig alltså ganska bra i jämförelse med opinionsundersökningar om bara inte någon extrem faktor finns med (såsom JL:s märkliga existens).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s