Valdeltagandet 8,7 procent

Enligt Valmyndigheten går förtidsröstningen inför Europaparlamentsvalet bättre än vad poströstningen gjorde vid det förra valet (se figur). Fram till den 4 juni hade 8,7 procent av Sveriges 7 088 045 röstberättigade röstat i EUP-valet 2009.


Betyder detta att valdeltagandet kommer bli högre den här gången? Finns det något samband mellan andelen förtidsröstare och det slutgiltiga valdeltagandet. Njae. Valet av röstsätt (i vallokalen eller i förväg) har historiskt inte haft något klockrent samband med valdeltagandet. Det beror på att systemen för förtida röstning har sett lite olika ut. Efter vårt generösa poströstningssystem infördes 1970 blev förtida röstning alltmer populärt. Rekordet sattes i samband med valet 1985 då hela 37 procent av svenskarna poströstade i förtid.

Sedan mitten av 1990-talet har utvecklingen av valdeltagande och andelen förtidsröstare följts åt i den meningen att ett sjunkande intresse för förtidsröstning hängt ihop med ett sjunkande valdeltagande och omvänt. I samband med 2006 års val ökade andelen förtidsröstare samtidigt som valdeltagandet blev större. Sambandet är inte särskilt starkt. Men jag anser att det finns anledning att förvänta sig ett något högre valdeltagande i Europaparlamentsvalet mot bakgrund av den ökade inströmningen av förtida röstning.

Vädret lär bli kallt och blåsigt i helgen. Då slipper Europaparlamentsvalet konkurrera med populära utomhusaktiviteter som att sola, bada och segla.

8 kommentarer på “Valdeltagandet 8,7 procent

  1. Från figuren tycker jag man kan se att det finns ett visst samband redan från år 1985 (med undantag för 1995 års val) mellan andelen förtidsröstare och valdeltagandet. Men det var ju ett lite speciellt val, då svenskarna strax innan hade haft en folkomröstning rörande EU-medlemskapet – kanske det kan ha haft en påverkan…

    Gilla

  2. \”Vädret lär bli kallt och blåsigt i helgen. Då slipper Europaparlamentsvalet konkurrera med populära utomhusaktiviteter som att sola, bada och segla.\”Väderargumentet är väldigt svårt att bedöma. Själv satt jag som röstmottagare under förtidsröstningen på både onsdagen och torsdagen. I onsdags var det strålande väder ute, och i min röstningslokal, och i en massa andra röstningslokaler i kommunen, var det fler än någon annan dag under förtidsröstningen som förtidsröstade. I torsdags, däremot, var det regn och rusk, och då röstade ganska få. Så det är inte så enkelt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s