Är PP ett ungdomsparti?

Hur röstade de unga förstagångsväljarna i EUP-valet 2009? Frågeställningen besvaras i den blå tabellen nedan. Bland förstagångsväljarna blev PP största parti (24 procent) följt av MP (21 procent) och S (19 procent). I (den tio gånger så stora) gruppen medelålders (31-64 år) klarade sig PP betydligt sämre och vann endast fyra procent av rösterna.

Vill man å andra sidan få grepp om sammansättningen av PPs väljare behöver man räkna procent åt andra hållet (nedre tabellen). Av PPs väljare var 17 procent förstagångsväljare, 35 procent 22-30 år, 43 procent 31-64 år och 5 procent äldre än 65 år. Av de som röstade på PP var alltså gruppen yngre än 30 (52 procent) bara något större än gruppen äldre än 30 år (48 procent).
Visst var PP relativt sett starkast bland de unga. Men man måste samtidigt komma ihåg att nästan hälften av deras väljare är äldre än 30 år. Ungdomsparti? Nej. Om personer äldre än 30 inte hade röstat på PP hade de inte klarat fyraprocentspärren till parlamentet.
Allt enligt SVT Valu, oviktade data.

8 kommentarer på “Är PP ett ungdomsparti?

 1. Har man några siffror ännu på hur stort valdeltagandet var bland de yngre, det var väl endast 25 % 2004?Mikael

  Gilla

 2. SVTValu kan förstås inte svara på frågor om valdeltagande eftersom det är en exit poll. SCB gör valdeltagandestudier i samband med valen. De tidigaste resultaten om hur valdeltagandet var i olika grupper kommer så vitt jag vet i oktober. Vi får hålla oss fram till dess.

  Gilla

 3. SVT släpper Valu till Sveriges Nationella Databaser (www.snd.gu.se) så fort de kan. Där kan forskare och studenter beställa alla tidigare vallokalundersökningar. Känner inte till tidpunkten för släppet exakt. Själv har jag i egenskap av expert i SR P1 Valvakan tillgång till enklare korstabuleringar och frekvenstabeller från SVT Valu.mvh/Henrik

  Gilla

 4. Ah. Intressant :-)Finns det någon fråga på vad de röstade på i förra valet? Vad de tänker rösta på nästa riksdagsval är en sak, men det skulle vara kul att se var folk kom ifrån.

  Gilla

 5. Vi vet av lång erfarenhet att minnesfelen är så stora när man frågar om partival så långt tillbaka (2006/2004) att det ger väldigt otillförlitlig information. Så i SVT Valu har man låtit bli. Inga frågor om röstning i tidigare val i Valu.I den stora Europaparlamentsvalundersökningen som jag och Sören Holmberg är primärforskare för använder vi heller inte frågor om röstning i tidigare val. /Henrik

  Gilla

 6. Mycket intressant analys. Just den där lilla pinsamma detaljen att gruppen 18-22 år bara är 6% av väljarkåren, eller att 18-30 är 22%, verkar de flesta ledarskribenter etc, som försöker sig på att analysera er Valu, ha missat totalt. Och 5% av rösterna från 65+ indikerar ju inte direkt att PP skulle vara ett parti enbart för unga män.För övrigt hoppas jag att du noterat att valdeltagandet blev över 45%? Samt att uppgången från 2004 ganska exakt motsvarar PP:s röster — en ren tillfällighet? \”Vad var det jag sa…\” kanske man tillåtes säga? 🙂

  Gilla

 7. Enligt Sverige är 18 år gränsen för att vara vuxen. Efter som jag själv är Äldre vuxen, så ändrar jag ordens innebörd. När jag började Följa Piraterna i Karlstad. Så sa jag rakt över ungdomar. om Pirater som var 18 år- ca 30 år.. Sedan tänker jag på att vi ofta har en negativ bi-ton när vi säger ungdomar. Men de är ju med individer i Sverige. Att vi även fångar de som är under 18 är ju en stor Seger för Sveriges framtid.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s