Utvärdering av valprognosen

Ibland lönar det sig att ta ut svängarna lite. Jag tänkte rätt i min valdagsprognos när jag valde att trycka ned de båda stora partierna S och M till lägre nivåer än vad de haft i någon opinionsmätning före valet. Jag hade en del tur och hamnade bara en tiondel ifrån Ms resultat och missade S med sju tiondelar.

Folkpartiet och Miljöpartiet hade en positiv trend i mätningarna men jag valde i min prognos att blåsa upp MP mer än FP, vilket var feltänkt. Jag valde också att ha SD högt i min valprognos, vilket visade sig vara rätt. SD tenderar att vara underrepresenterade i opinionsmätningarna.

Två turliga ”spikar” på KD (4,7) och V (5,7) gjorde att min valdagsprognos hamnade närmare valresultatet än opinionsmätningarna. Men det är förstås inte så märkligt. Jag byggde ju min valdagsprognos på dessa mätningar. Framför allt vilade jag tungt på den mätning som hade genomfört fältarbetet under sista veckan. Medelfelet per parti var bara 0,89.

(Obs! Synovates sista mätning är inte med i jämförelsen eftersom SD inte särredovisades i deras sista mätning. Om man slår ihop kategorierna SD+ÖVR så blir medelfelen så här: HO (1,0), Novus (1,1), Synovate (1,4), Skop (1,5), Sifo (1,5) och Demoskop (2,5).)

Man kan om man vill dra slutsatsen att jag ändå var helt ute och cyklade eftersom jag gav Junilistan ett mandat i min valdagsprognos. När det gäller de politiska konsekvenserna av valet (mandatfördelningen) var min valdagsprognos inte mycket att hänga i granen.

3 kommentarer på “Utvärdering av valprognosen

  1. Jag har ingenting mot din redovisning. Synovate har inte redovisat Sd offentligt. Räknar man på samma sätt som du har gjort för övriga institut är Synovates medelfel 1,31. Går man vidare och även tar hänsyn för avvikelsen för Fi och övriga separat hamnar medelfelet på 1,22.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s