Demokratigalan 2009!?

Cancergalan, friidrottsgalan, fotbollsgalan, Rädda Barnen-galan. Röda korset-galan, Unicef-galan, Rosa bandet-galan. Behjärtansvärda ändamål förstås. Men varför kan inte demokratin få sin egen gala? Den demokratiska rättsstaten lär ha en och annan supporter bland medborgarna, misstänker jag.

Demokratifonder finns redan. För Vitryssland. För Afrika. FN har sin egen demokratifond. Men den svenska demokratin tycks vara förgivettagen. Vi pratar demokratibistånd men behöver inte det medborgerliga försvaret av den svenska demokratin också stöd (vid sidan av redan befintligt offentligt finansierat stöd till partier, föreningsliv, organisationer och forskning)?

Det är ett kul tankeexperiment vad insamlade medel till en medborgarinitierad, politiskt oberoende Demokratifond skulle kunna användas till. Forskning och utbildning för att stärka demokratin och rättsstaten? Experiment med nya former av beslutsfattande kring gemensamma angelägenheter? Priser och stipendier? En demokratiportal med en gigantisk databas där medborgarna kan gå in och kika på vilka partiernas kandidater är, vad de har sagt och hur de agerat? Och varför inte dessutom satsa på ett massutskick av partiernas valmanifest inför 2010 års val till alla röstberättigade?

4 kommentarer på “Demokratigalan 2009!?

 1. Och hur mycket demokrati har demokratibistånd genererat genom åren?Är inte sanningen den att det finns väldigt lite stöd inom forskningen för att demokratibistånd har effekt?

  Gilla

 2. Vi medborgare betalar in skatt till kommun, landsting och stat varje månad för att få ut vissa saker. Som till exempel en god välfärd, adekvat försvar, och en starka demokratiska insitutioner och demokratisk utveckling. Från regeringsformen: \”det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden\”, \”det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället\”Det finns redan ett uppdrag, det finns medel. Nej tack till att införa galor där vi skattebetalare skall punga ut med mer välgörenhetspengar för att få en sådan grundläggande sak som utvecklande demokrati.

  Gilla

 3. Hej Håkan: du räknar tydligen kallt med att staten och medborgarna alltid (och för tid och evighet) kommer ha samma intresse av demokrati och rättsstat.

  Gilla

 4. Nej det skriver jag inte under på. Det finns ingen av naturen kommen koppling mellan stat och demokratiutveckling. Knappast för tid och evighet, i alla tider av samhällelig förändring, eller ens i alla avseenden i dagens Sverige heller för den delen.Däremot vill jag nog mena att vi i dagens Sverige har tillräckligt med medborgerligt inflytande till att kräva att våra valda representanter hörsammar kraven på att utveckla demokratin. Och i den mån det är bristfälligt (jmf. FRA-debatten) löses ej genom att ha tv-sända galor där man skall skänka pengar för demokratin.Jag tror knappast att medie-ägarna och medborgarna har samma intressen i alla lägen heller.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s