Väljaropinionen tar semester

De sista opinionsmätningarna före sommaren har nu publicerats. Jag bjuder på en sista ”poll of polls” innan semestertiderna skruvar ned opinionsbildningen på lågvarv. Vi kan inte förvänta oss att något opinionsinstitut planerar några mätningar under juli. Både väljaropinionen och de som spårar väljaropinionen tar semester.
Kommentar: Den här gången använde jag oviktade data och lowess-funktionen i Stata 10SE för att generera trendlinjerna för Alliansen (blått) och oppositionspartierna (rött). Lowess=local weighted scatterplot smoother.
Det intressanta med händelseutvecklingen de senaste två månaderna är att vi kan konstatera att Alliansens starka upphämtning under vintern kom helt av sig ungefär i samma veva som AMF-skandalen briserade med full kraft (jag har ännu inte hittat på ett bra sätt att korrigera tidsserierna för mätperiodernas längd utan använder fortfarande publiceringsdatum för de olika undersökningarna). Med tanke på den uppskruvade stämningen i slutet av april skulle man kanske ha förväntat sig större effekter på väljaropinionen. Men istället: Efter den tidpunkten har s-blocket hållit ställningarna medan b-blocket faktiskt visar vissa tecken på en viss tillbakagång, om än mycket svagt. Det kan vara en tillfällig effekt av att vi faktiskt har haft en anständig valrörelse till Europaparlamentet under sista delen av maj och början av juni.

Augustimätningarna av en utvilad svensk väljaropinion kommer sätta sin prägel på opinionshösten. Fortsatt likaläge?

  • Kommer Alliansregeringen kunna tanka statsmannaförtroende och omsätta det till opinionsframgångar under EU-ordförandeskapet? Och hur länge kan man lyckas få det vackra ackordet att klinga? Just nu har man den svenska EU-opinionen i ryggen.
  • Gräver socialdemokraterna verkligen ned stridsyxorna under höstens EU-ordförandeskap (man kan väl inte ostört se på när regeringen solar sig i den internationella storpolitikens glans)?
  • Kommer Fredrik Reinfeldt lyckas vrida något initiativ i miljöfrågorna från ”miljövänstern” i samband med miljökonferensen? Alliansen har länge velat gå in och röra om i väljarnas uppfattningar om vilka partier som är bra på miljöpolitik. Strategin att försöka hota mp på miljöpartiets hemmaplan sjösätts på allvar i höst.
  • Alliansen har hittills lyckats vinna förtroende för den ekonomiska krishanteringen under finanskrisens akuta fas. Men klarar regeringen nästa minfält: ett växande välfärdsmissnöje när neddragningar i kommuner och landsting når hushållen och barnfamiljerna?
  • Och när får vi se ”de nya socialdemokraterna”. Likt fågeln fenix som reser sig pånyttfödd ur askan av valförlusten 2006? Vid vilken tidpunkt presenteras den spännande nya politik för 2010-talet som kommer göra s-politiken till en snackis vid köksbord och i lunchrum, bland journalister, forskare, opinionsbildare och medborgare? (För ingen tror väl längre att man kan vinna valet 2010 enbart på motståndarnas misstag?)

4 kommentarer på “Väljaropinionen tar semester

  1. Som hyfsat nybliven läsare av denna blogg ber jag om ursäkt om följande fråga redan har besvarats tidigare, och ber i så fall om en hänvisning:Vilken metod använder du för att konstruera trendlinjen i grafen ovan?

    Gilla

  2. Det finns flera diskussioner om hur vi kan göra en bra poll of polls. Se tidigare inlägg som kategoriserats under \”opinionsmätningar\”. Jag experimenterar med många olika funktioner i STATA 10SE som jag använder för att göra analyserna + graferna.På Synovates hemsida finns alla mätningar samlade. Tanka ned och experimentera själv. Och låt mig veta om du gör några genombrott 🙂

    Gilla

  3. Hej Svante! Omöjligt att svara på din fråga utan att veta alla detaljer om hur undersökningen är gjord. Som jag tidigare diskuterat på bloggen kommer framtida opinionsmätningar vara \”mixed-mode\” undersökningar, det vill säga att man kommer använda många olika datainsamlingsmetoder (nät, telefon, enkät, besök, ?, ?) inom ramen för samma mätning. Att enbart förlita sig på EN datainsamlingsmetod (oavsett vilken) kommer såsmåningom i framtiden leda in till stora problem med täckningsgraden (olika datainsamlingsmetoder når olika grupper av befolkningen).För att nå dit måste det bedrivas mycket mer akademisk forskning om effekterna av att blanda datainsamlingsmetoder. Vi vet att valet av insamlingsmetod ibland har effekter på resultaten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s