Centerpartiets väljare

Den 30 juli är Centerpartiets dag under Almedalsveckan. Här kommer samma information om Centerpartiet som tidigare presenterats för Vänsterpartiet och Folkpartiet!

Bland Centerpartiets väljare finns en klar överrepresentation av kvinnor (56 procent) framför allt bland de yngre. I åldersgruppen 18-30 år är exempelvis två C-väljare av tre kvinnor (66 procent). Trots valframgångar bland de yngre i 2006 års val är centerpartiets väljare klart äldre än snittet i valmanskåren (49,7 år).

Liberala stureplanscentern i all ära. Centerpartiet har fortfarande en mycket stark landsbygds- och jordbrukarprägel. I jämförelse med valmanskåren påträffar vi en dramatiskt större andel med landsbygdsbakgrund (46 procent; +20 pe) och jordbrukare (7 procent; +6 pe) bland C-väljarna. Överrepresentationen för dessa kategorier är ännu större när vi ser till Centerpartiets kärnväljare: 66 procent med landsbygdsbakgrund och hela 19 procent jordbrukare. Det råder knappast något tvivel om att Centerpartiets själ och hjärta återfinns på landsbygden. Den typiske centerpartiväljaren återfinns inte på Stureplan, utan på Gotland eller i Sunne.

Centerväljarna har högre utbildning än snittet i valmanskåren. Trettioen procent har examen från universitet eller högskola (+8 pe). Även när det gäller utbildningsinriktning är den agrara partiprofilen inte att ta miste på: Hela 13 procent av c-väljarna uppger att deras utbildning bäst passar in i kategorin ”jordbruk/skogsbruk/miljövård” (+10 pe).

Den tydliga landsbygds- och jordbruksprofilen till trots är denna oundvikligen på väg att slipas ned. År 1956 bodde 98 procent av bondeförbundets väljare på landsbygden enligt valundersökningarna. Under de senaste trettio åren har andelen landsbygdsbor i centerleden varierat mellan 33 och 50 procent. Noteringen 33 procent landsbygdsbor bland c-väljarna från 2006 är den lägsta andelen i partiets historia. Även andelen jordbrukare (enligt valundersökningarnas traditionella yrkesgruppsindelning) bland c-väljarna noterar ett bottenrekord: 9 procent 2006.

Centerpartiets väljare har tidigare karaktäriserats av en relativt starkt partianhängarskap; oftast har c-väljarna noterat den starkaste partiidentifikationen av alla de borgerliga partierna. Men i samband med 2006 års val är detta inte längre korrekt. Centerväljarna anno 2006 är avsevärt svagare i anden med endast 24 procent som betraktar sig själva som anhängare. C-väljarna har starkare politikerförtroende (52 procent), är mer intresserade (59 procent) och politiskt kunnigare (7,7 poäng) än snittet i valmanskåren.

Sugen på mer information? Läs mer i boken Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. (Henrik Oscarsson & Sören Holmberg)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s