Kön- och åldersprofilen för miljöpartiets väljare avviker kraftigt från valmanskåren som helhet. Mp är starkt överrepresenterat bland unga och har dessutom en påtaglig överrepresentation av kvinnor i samtliga åldersgrupper: i vår stora sammanslagna datamängd är 63 procent av miljöpartiets väljare kvinnor. Bland unga förstagångsväljare 18-22 är könsfördelningen ännu snedare: 69 procent.

Bland mp-väljarna finns fler anställda inom statlig (+2 pe) men framför allt kommunal sektor (+7 pe) än i valmanskåren som helhet. Den unga medelåldern bland mp-väljarna (39,0 år) speglas i en relativt valmanskåren större andel studerande (17 procent; +10 pe) och en mycket liten andel ålderspensionärer (5 procent; -14 pe).
Bilden av välutbildade mp-väljare syns tydligt även i våra spindelnätdiagram. Andelen med fullbordad högskoleutbildning bland mp-väljarna är 39 procent enligt valundersökningen 2006, vilket är klart högre än snittet i valmanskåren. Miljöpartiets väljare är något mer förtroendefulla (51 procent) och något mer intresserade av politik än snittväljaren men ligger under snittet både när det gäller partiidentifikation (20 procent partianhängare) och politisk kunskap (7,0 poäng).
har väljarna hög eller låg utbildning? Vilket län har högsta antal, är de mest invandrare eller infödda svenskar? äR VÄLJAREN RIK ELLER FATTIG?
GillaGilla
Hög utbildning och låg kunskap är ju en tankeväckande kombination!
GillaGilla
Hej!Jag förstår inte hur utbildade människor, ovanligt välutbildade människor, skulle ha låg kunskap?
GillaGilla
Politisk kunskap och utbildning har endast ett svagt samband. Unga människor genomgår långa specialiserade utbildningar och blir förstås kunniga på det som de utbildas på. Men det följer inte med automatik att man blir politiskt kunnig. Politisk kunskap växer till med ålder. Unga människor har allra lägst politisk kunskap medan de allra äldsta har mest. På samma gång är de de kunniga äldre som har lägst formell utbildning. Så hänger det ihop
GillaGilla