Opinionsläget augusti 2009

Gårdagens Synovate var den tredje opinionsmätningen på kort tid som samlats in under början och mitten av augusti. Dags för en ny poll of polls (hederspris till den som hittar på ett riktigt bra svenskt ord) som visar opinionsläget i början av opinionshösten och med ett år kvar till 2010 års valrörelse.

De rödgröna samarbetspartierna (V-S-MP) leder just nu med omkring tre procentenheter över Alliansregeringspartierna (M-C-FP-KD). Minerna borde kanske vara gladare hos oppositionen eftersom de faktiskt aldrig har varit i underläge. De har varit starkare än Alliansen i mätningarna precis varenda dag under Alliansens regeringsperiod.

Figur: Alliansregeringens (Blått) och oppositionens (Rött) stöd i opinionsmätningar september 2006-augusti 2009 (procent).

Kommentar: Den här gången har jag valt att använda de fem mätserier där metoderna är någotsånär kända och där man använder närmast identisk frågeformuering om röstning om det vore val idag (Demoskop, Sifo, SCB, Novus & Synovate). Jag har viktat mätpunkterna efter kvadratroten ur antalet intervjuade.

Socialdemokraterna tycks ändå ha svårt att känna sig riktigt glada över oppositionens försprång eftersom partiet parkerat nedanför sitt katastrofala valresultat från 2006. Partiets negativa opinionsutveckling under vintern 2008/09 (minus tio procentenheter) är historisk i omfattning. Socialdemokraternas förluster motsvarar i runda slängar 1000 väljare om dagen mellan september och april. Sedan april tycks partiet ha planat ut kring 34 procent. Fallet är bromsat. Bottenkänning?

Figur: Socialdemokraternas opinionsutveckling september 2006-augusti 2009 (procent). Svarta linjen representerar valresultatet 2006 (34,99 procent).

Sverigedemokraterna får sin vana trogen bra mätningar i augusti. I min sammanställning ligger partiet precis på fyra procentstrecket, vilket är högst hittills. Snart kanske tidningsrubrikerna om partiets passage över fyra procent också har empiriskt stöd.

Figur: Sverigedemokraternas opinionsutveckling september 2006-augusti 2009 (procent). Svart linje representerar valresultatet 2006 (2,9 procent). Grå linje representerar fyraprocentspärren till riksdagen.

Om varken Alliansen eller samarbetsparterna erhåller en majoritet av rösterna 2010 har Sahlin och Reinfeldt följaktligen misslyckats med att få svenska folkets stöd för sina respektive regeringsalternativ. Enligt min uppfattning är de i ett sådant läge fria att tänka helt nytt. Sverige måste ha en stabil regering. Ansvarstagande partier är moraliskt skyldiga inför väljarna att lösa upp kniviga parlamentariska lägen. Allt kan hända. Dagens cementerade blockpolitik och samspelade Allians kan snabbt bli historia.

7 kommentarer på “Opinionsläget augusti 2009

 1. Europaparlamentsval och riksdagsval är som kula och 110m häck, två helt olika grenar. För att nå framgångar i båda krävs allsidig träning, tålamod, långsiktig planering och stor målmedvetenhet. De flesta institut har egna regler för när de börjar särredovisa partier i sina sammanställningar. Ett första delmål för PP är väl att nå förbi denna spärr så de hamnar på kartan inför riksdagsvalet.

  Gilla

 2. Om saken här:http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3063155\”Det enda man kan säga är väl att man ligger nära fyraprocentsspärren, varken över eller under. Men just nu ligger de i snitt precis på fyra procent, säger statsvetaren Henrik Oscarsson.\”Är det verkligen allt man kan säga med tanke på att SD:s siffror dras med ett systematiskt fel? Varför inte nämna detta och jämföra med läget inför riksdagsvalet 2006? Har man det klart för sig förstår man att SD av allt att döma är inne i riksdagen med god marginal och för att de ska missa riksdagen måste de göra ett katastrofval utan like i partiets historia.\”Sverige måste ha en stabil regering. Ansvarstagande partier är moraliskt skyldiga inför väljarna att lösa upp kniviga parlamentariska lägen. Allt kan hända. Dagens cementerade blockpolitik och samspelade Allians kan snabbt bli historia.\”Den danska situationen är väl ett föredöme här. SD:s broderparti, Dansk Folkeparti, är ett stabilt och pålitligt stödparti åt den borgerliga regeringen där. Och av allt att döma hänger nu ett fortsatt borgerligt maktinnehav i Sverige på att SD kommer in i riksdagen med vågmästarställning och agerar aktivt/passivt stödparti åt regeringen Reinfeldt (SD har också lovat att aldrig medverka till att Sahlin blir statsminister). En del borgerliga skribenter, som Gudmundson på Svenska dagbladet, håller också öppet för att inlemma SD i regeringsunderlaget.

  Gilla

 3. Dansk folkeparti accepterades mer eller mindre direkt. Duktiga politiker vågade gå med. I Sverige är motsvarande parti rasiststämplat och förutom duktiga politiker i partitoppen, kan man generaliserade säga att resten av deras politiker är stolpskott. SD är ett av de första partierna som jag skulle kunnat tänka mig engagera mig i. Men jag värdesätter mitt liv högre. Tyvärr tror jag att SD inte har ett genomtänkt partiprogram i övrigt. Dessutom lär allt de lägger fram vinklas negativt. Vill minnas att någon tittat på om det var pos el. neg. skrivit om dem i media. SD fick klart med neg.

  Gilla

 4. Henrik Oscarsson,SD's siffror i augusti var kanske något över snittet 2007 och 2008. För tidigt att säga hur de ligger 2009. I augusti 2006 snittade SD på 1,75% enligt http://www.status.st , vilket var en klar underskattning. SD har f.ö. underskattats ordentligt i opinionsmätningar både inför riksdagsvalet 2006 och EP-valet 2009.Anonym,Jag är lokalpolitiker för SD, men känner mig inte som ett \”stolpskott\” och tror inte jag betraktas som det heller. Vi gör en så seriös insats i kommunpolitiken som möjligt där jag bor och engagerar oss i alla sorters frågor. Det har vi fått viss respekt för, även av övriga partiers företrädare. Vi var nog inte så \”extrema\” som de befarade. Men sen är det klart att det kan hetta till lite när t.ex. frågan om nya kommunala avtal med migrationsverket kommer upp, och vi som enda parti går emot. Då blir det lite \”tuggmotstånd\”.Det är sant att var tredje SD-politiker någon gång upplevt en hotfull situation p.g.a sitt engagemang, men det ska sägas att Sverige är ett tryggt land att vara oppositionell i, om du t.ex. jämför med Burma, Nordkorea, eller det mer närbelägna Vitryssland. Den största risken för liv och hälsa om du åker till ett partimöte, är att vistas i trafiken till och från mötet.En del handlar nog om att visa lite mod, vara rakryggad och våga stå för sina åsikter… något jag själv var usel på i 2 decennier, men till slut tvingade mig till (vilket jag inte ångrat en sekund). Du får väl känna efter en gång till vad som känns rätt för dig, men tänk på att livet inte ger hur många chanser som helst. SD behöver folk till främst de kommunala valsedlarna, och 2010 närmar sig med stormsteg.

  Gilla

 5. Jag har funderat på det här med S dåliga stöd i opinionsmätningarna. Är det möjligen så att många S-väljare helt enkelt har gått över till MP eftersom det numera innebär en röst på samma alternativ? Tidigare var det ju mer osäkert vilket block man stödde och vilket eventuellt inflytande MP kunde få.

  Gilla

 6. Hej Henrik, kan du posta om nomineringsförfaranden och valberedningar? Vore intressant med en översikt för alla (riksdags)partier så att det går att bilda sig en nyanserad uppfattning om bredden på rekryteringsbasen.//Annika Beijbom

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s